Na internetu je seznam pump, které neprošly kontrolou

Ekonomika Veronika Skálová ČTK Ekonomika, Veronika Skálová, ČTK
11. 10. 2010 20:45
ČOI kontrolovala stanice, pět procentprodávalo nekvalitní pohonné hmoty
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Společnost Acta non verba (ANV) na internetu zveřejnila seznam čerpacích stanic, které loni nevyhověly kontrolám České obchodní inspekce (ČOI). Informoval o tom ředitel ANV Vojtěch Razima.

Na seznamu jsou například dvě čerpací stanice z Prahy, jsou mezi nimi nejen malé "bezejmenné" pumpy, ale také dvě stanice společnosti Benzina nebo některé pod značkou Lukoil.

Seznam nerozlišuje, o jak velké prohřešky u jednotlivých pump jde.

Bod vzplanutí

Může jít například o porušení tzv. bodu vzplanutí u nafty, což je častá chyba, na kterou kontroloři přicházejí. Norma požaduje tento údaj nad 55 stupňů Celsia. Pokud nafta obsahuje třeba jen procento příměsi benzinu (může se do nafty dostat při přepravě v nevypláchnuté cisterně), pak palivo normě nevyhoví.

Společnost Acta non verba usiluje o to, aby ČOI výsledky měření kvality pohonných hmot zveřejňovala. Inspekce se však odvolává na to, že jí to neumožňuje zákon. Mluvčí ČOI Tomáš Vozáb ČTK sdělil, že ČOI nebude zveřejněné informace komentovat ani hodnotit jejich správnost.

Právě toto pochybení měla na svém kontě jedna z čerpacích stanic Tank ONO. "Naši síť tvoří pětadvacet čerpacích stanic, v loňském roce u nás bylo na tři sta kontrol. Vím, že jednou byla chyba v LPG, jindy vyšší bod vzplanutí, mezi kontrolami to jsou drobnosti. Ale zveřejnění seznamu nijak řešit nebudeme," podotkl Petr Ondra, spolumajitel sítě Tank ONO.

Zveřejnění seznamu se však nelíbí společnosti Benzina, která má na seznamu tři čerpací stanice. Seznam totiž neodlišuje, jak závažný prohřešek kontrola zjistila. "Jednalo se o drobný nedostatek u bionafty. Šlo o odchylku od normy v bodu vzplanutí o 3 stupně Celsia. Všechny ostatní parametry výrobku byly v pořádku, nebyla uplatněna  žádná reklamace  ani stížnost. ČOI sama uznala, že se jedná o odrobnou odchylku a udělila pokutu na samé spodní hranici v rámci správního řízení," ohradil se ředitel jakosti společnosti Benzina Václav Loula.

Zároveň zdůraznil, že inspekce u Benziny odebírá ročně přes dvě stovky vzorků paliva a nikdy nezjistila takové nedostatky v kvalitě, které by vedly k poškození zdraví, motoru vozu nebo životního prostředí.

Acta non verba podle Razimy využila zákon o poskytování informací a položila ČOI dva na sobě nezávislé dotazy. Nejprve se zeptala na seznam všech kontrol, které ČOI provedla v roce 2009. Po získání tohoto seznamu se ANV dotázala na seznam všech čerpacích stanic, které kontrole ČOI vyhověly. ČOI poskytla oba seznamy, které ANV porovnala a vytvořila seznam, který zveřejnila na webu.

Od ledna změna

Vozáb potvrdil, že podle zákona o svobodném přístupu k informacím ČOI poskytla informace o vyhovujících čerpacích stanicích za rok 2009. "Žádné informace ani seznam nevyhovujících čerpacích stanic ovšem ČOI neposkytla, a proto vytvoření tabulky či seznamu - kýmkoliv, nebude ČOI komentovat a ani hodnotit správnost či nesprávnost informací," uvedl Vozáb.

ČOI ovšem možná bude mít od ledna příštího roku možnost zveřejňovat jména čerpacích stanic, u nichž zjistila nekvalitní pohonné hmoty, podle zákona. Předpokládá to novela připravená ministerstvem průmyslu a obchodu, kterou úřad v září předal do připomínkového řízení.

ČOI v září uvedla, že podíl nekvalitních vzorků pohonných hmot, které kontrolovala, letos v srpnu klesl z červencových 11,4 procenta na 6,4 procenta. Inspektoři v srpnu zjistili závady u vzorků automobilového benzinu a motorové nafty. Loni ČOI odhalila nedostatky u pěti procent ze všech kontrolovaných vzorků pohonných hmot. Bylo to o šest desetin procentního bodu méně než v roce 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy