Na firemní školky se zatím netěšte, budou za rok a půl

Karel Toman
14. 1. 2009 0:01
Firmy čeká shánění povolení a papírování
Zůstávají v ústavních zařízeních, každé z nich by mohlo žít s rodiči nebo pěstouny.
Zůstávají v ústavních zařízeních, každé z nich by mohlo žít s rodiči nebo pěstouny. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vstáváte o hodinu dřív a ranní špičkou vezete dítě do školky. Když dorazíte, stojí na dveřích "Zavřeno, státní svátek." O prázdninách tam zase celých šest týdnů visí cedulka "Dovolená". A to patříte k těm  šťastnějším, protože rok co rok přibývá těch, kterým se volné jesle nebo školku najít nepodaří vůbec. Místo tisícovky až dvou měsíčně tak platí i desetinásobek za soukromé hlídání.

Matky se proto raději rozhodnou zůstat s dítětem doma. To je ale znevýhodňuje na pracovním trhu a některé ženy proto mateřství odkládají.

Školy chceme, tvrdí firmy

Tohle všechno má vyřešit "prorodinný balíček" ministerstva práce a sociálních věcí, jehož záměr schválila vláda a který počítá se zavedením tak zvaných firemních školek nebo rodičovské výpomoci při hlídání dětí.

"O podobné zařízení máme každopádně zájem. Uvažujeme o něm už delší dobu," naznačil rostoucí poptávku po firemních školkách Miroslav Čepický ze společnosti Vodafone, která zaměstnává přes dva tisíce lidí.

"Na toto téma jsme u nás pořádali anketu a firemní školku určitě zřídit chceme. Byla by na naší pražské centrále, kde v jedné budově pracuje kolem dvou a půl tisíce lidí," doplnil jej i mluvčí ČSOB Tomáš Hejda.

Podle zástupců firem může být vlastní školka konkurenční výhodou, protože pomůže udržet kvalitní zaměstnance. Zřízení školky navíc podle lidí z neziskového sektoru přijde firmu levněji, než přeškolování "záskoků" za zaměstnankyně na mateřské. Firma totiž za hlídání dětí zaplatí a náklady si bude moci odečíst z daní.

Přípravy změn finišují, na otevření takových školek si ale firmy budou muset ještě nějaký čas počkat.

"Právě dokončujeme paragrafové znění, změny se totiž dotknou celé řady zákonů. Do vlády půjde návrh možná už v únoru. Pokud vše půjde dobře a návrh schválí parlament, vstoupí změny v platnost ve třetím čtvrtletí nebo od 1. ledna 2010," sdělil Aktuálně.cz mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jiří Sezemský.

Ani pak ale nepůjde všechno hned. "Je k tomu potřeba hrozně moc papírování a různých povolení. Dřív jak za půl roku novou školku nezařídíte," upozorňuje Klára Tomková ze společnosti Dům pro motýlky, která se přípravou firemních školek zabývá.

Superrodič se blíží

Kromě institutu firemních miniškolek počítá ministerský prorodinný balíček také s takzvaným Evidovaným poskytovatelem vzájemné rodičovské výpomoci. Musí to být bezúhonný rodič, který má pro hlídání dětí vhodné prostory. Když se rodiče dohodnou, mohou mu svěřit své děti ve věku od čtyř do sedmi let.

Takový "superrodič" bude moci hlídat nanejvýš čtyři děti a za každé bude brát až pět tisíc. Může si tak přijít k patnácti tisícům měsíčně aniž by platil daň z příjmu. Zaměstnavatel bude moci zaměstnancům na poplatek za hlídání přispívat a náklady si opět bude moci odepsat z daní.

Podle ministra Petra Nečase má balíček změn rodičům poskytnout "vlídnější prostředí pro snadnější sladění pracovního a rodinného života." Chce proto například také zaměstnavatelům odpustit na sociálním pojištění 1500 korun, pokud na částečný úvazek přijmou rodiče dítěte do deseti let. "Na rozdíl od zahraničí u nás navíc téměř neexistuje nabídka různých typů služeb péče o děti," dodal ministr.

Demografický vývoj dává Nečasovi za pravdu. Mezi lety 1998 a 2006 u nás klesl počet mateřských škol bezmála o čtvrtinu a daří se do nich umístit stále méně dětí, jejichž rodiče o to požádají. Zatímco v roce 2001 bylo neuspokojených žádostí o umístění dítěte v mateřské škole celkem 2 289, v roce 2006 to bylo již 9 570, tedy čtyřikrát tolik. U jeslí je vývoj podobný.

 

Právě se děje

Další zprávy