Na desítkách tratí České dráhy zlevní jízdné o 25 %

Radek Pecák Radek Pecák
25. 2. 2013 9:18
Na úseku mezi Benešovem a Trhovým Štěpánovem bude jízdenka dokonce za polovinu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: České dráhy

Praha - Opět probudit zájem lidí o cestování vlakem na regionálních tratích chtějí České dráhy i díky levnějšímu jízdnému. Od března rozšiřují seznam úseků, kde cestující dostanou automaticky o čtvrtinu levnější jízdné. Jedná se o 44 tratí po celé republice.

Na trati Benešov u Prahy - Trhový Štěpánov bude dokonce nadále platit sleva na jízdném 50 %.

Již od září roku 2011 platila nabídka na 18 vybraných lokálních tratích. Protože se u části spojů díky tomu projevil nárůst obsazenosti i tržeb, rozhodlo se vedení společnosti akci rozšířit na 44 traťových úseků.

 „Snažíme se tímto způsobem přilákat cestující na nejméně vytížené tratě, abychom zlepšili jejich ekonomiku a pokud možno na nich uchovali provoz," říká ředitel Odboru regionální dopravy ČD Ivo Toman a dodává: „Krajské rozpočty jsou napjaté, neustále rostou náklady na elektřinu, dopravní cestu a tak dál. Dříve či později přijde na řadu otázka, zda na takových tratích nemá být doprava zastavena. Pokud ale existuje potenciál cestující do vlaků přilákat, je správné to nejdříve prověřit," vysvětluje Toman.

Dráhy se navíc budou snažit na těchto tratích zrychlit provoz, případně nasadit kvalitnější vlaky.

Podle Tomana je právě trať číslo 222 Trhový Štěpánov - Benešov dobrým příkladem. Jízdné z Benešova do Vlašimi stálo v období leden - srpen 2011 37 Kč, nyní zaplatí cestující 19 Kč.

Slevy podle ČD fungují

„Po zavedení akčního jízdného nedošlo k propadu tržeb, naopak u více než poloviny spojů se tržby zvýšily, a celkové tržby na této trati jsou tak o téměř 15 % vyšší než před zlevněním. Cestující začali více využívat vlak a někteří k nám přešli z autobusů a aut," upřesňuje ředitelka Odboru produktů a cenotvorby Ester Jánošiová.

Akční nabídka platí na jednosměrné nebo zpáteční jízdenky mezi stanicemi ležícími na vyhlášených tratích. Cestující, kteří využívají traťové a síťové jízdenky, nebo cestující, kteří se odbavují do nebo ze stanic ležících mimo vyhlášenou trať nebo uzavřený systém, slevu využít nemohou.

Ve Středočeském kraji se sleva 25 procent týká například tratí Kolín-Ledečko, Mladá Boleslav hlavní nádraží - Mladá Boleslav město, Mělník - Mladá Boleslav, Slaný-Louny a Kutná Hora - Zruč nad Sázavou.

V Pardubickém kraji mohou cestující 25 procent na jízdném ušetřit na trati Třemošnice - Čáslav, v Ústeckém kraji pak na například na úseku Lovosice-Teplice, Ústí nad Labem - Úpořiny - Bílina a Most-Moldava.

V Karlovarském kraji jsou zlevněny například tratě Karlovy Vary - Merklín, Karlovy Vary dol. n. - Potůčky, Cheb - Luby u Chebu či Františkovy Lázně - Plesná.

V Plzeňském kraji jde například o trať Kralovice u Rakovníka - Rakovník, Tachov-Domažlice a v Jihočeském o Blatná-Nepomuk, Strakonice-Vimperk, Tábor-Bechyně, Strakonice-Vimperk.

Na Vysočině lze slevy uplatnit  na trati Kostelec u Jihlavy - Slavonice, Havlíčkův Brod - Humpolec, Velké Meziříčí - Studenec a Žďár nad Sázavou - Nedvědice.

Ve Zlínském kraji je sleva vyhlášena na úsek  Kroměříž - Zborovice a v Moravskoslezském pak mezi Valšovem a Bruntálem a také Rýmařovem a Valšovem.

Podívejte se na nové, čisté vlaky Českých drah a úseky tratí, které jsou určeny ke zrušení:

 

Právě se děje

Další zprávy