Motejl si posvítil na demolici libereckého Teska

Tomáš Fránek
8. 11. 2007 17:00
Demolice má začít na podzim 2008
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Do sporů o to, zda by měl být obchodní dům Tesco v Liberci prohlášen za kulturní památku a uniknout tak plánované demolici, se vložil veřejný ochránce práv Otakar Motejl.

Ombudsman totiž prošetřuje počínání ministerstva kultury, které obchodní dům neprohlásilo za kulturní památku. A to přesto, že se k návrhu na prohlášení za památku připojil jak Národní památkový ústav, tak samotná odborná památková komise.

Ješted vystřídalo Tesco

"Ochránce v záležitosti demolice stavby obchodního domu Tesco v Liberci předběžně požádal o součinnost ministra kultury a primátora města Liberce," uvedl Motejl ve své pravidelné zprávě určené poslancům.

Daniel Herman z informační kanceláře Ministerstva kultury už potvrdil, že ministr odpověď ombudsmanovi poslal.

Atypický obchodní dům Ještěd v Liberci, který nyní využívá obchodní řetězec Tesco, navrhli renomovaní architekti Karel Hubáček a Miroslav Masák.

Podle ministerstva kultury i když jde o stavbu zajímavou, jde o stavbu mnohokrát přestavovanou s řadou zásadních stavebních změn. Ostatně samotná stavba drasticky zasáhla do historického centra města.

Nejde o památku

"Ministerstvo kultury došlo k závěru, že budova bývalého obchodního domu Ještěd (nyní obchodní dům Tesco) nedosahuje, i přes určitou architektonickou hodnotu, úrovně potřebné k prohlášení věci za kulturní památku," uvedl Herman.

Budova Ještěd se má bourat poté, co se obchodní řetězec Tesco přestěhuje do nového obchodního centra Forum za jednu a půl miliardy korun. To by mělo být hotové na podzim v roce 2008. Celý projekt včetně demolice budovy Ještěd má být dokončen do roku 2010.

Nové centrum nabídne 45 tisíc metrů čtverečních ploch, z toho 10 tisíc metrů je určeno novému hypermarketu Tesco. Dalších 23 tisíc metrů čtverečních si rozdělí kolem 120 obchodů.

Nejde o první spor v tuzemsku týkající se budovy obchodního domu.

Máj uspěl

Loni ministerstvo kultury prohlásilo pražský obchodní dům Máj za kulturní památku. Návrh na tento krok podal v historik architektury Rostislav Švácha, mimo jiné v reakci na to, že vlastník budovy, Tesco, plánovalo nejprve její demolici, poté rozsáhlou přestavbu.

Ministerstvo dospělo k závěru, že stavba představuje významný doklad architektury 70. let 20. století a vykazuje znaky kulturní památky.

 

Právě se děje

Další zprávy