Motejl má na mušce resort kultury. Za Tesco v Liberci

Tomáš Fránek
1. 2. 2008 11:55
Obchodní dům nahradí nové miliardové centrum
Otakar Motejl lobuje za své znovuzvolení
Otakar Motejl lobuje za své znovuzvolení | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Ministerstvo kultury a stavební úřad magistrátu v Liberci chybovaly v kauze obchodního domu Tesco v Liberci.

Zjistil to veřejný ochránce práv Otakar Motejl, když prověřoval postup úřadů při posuzování, zda má být obchodní dům, který využívá společnost Tesco, prohlášen za památku, nebo se má zbourat.

Na jeho místě vyroste nové nákupní centrum za 1,5 miliardy korun.

Neslyšeli, nezdůvodnili

Motejl uvedl, že postup ministerstva kultury nenaplnil kritéria dobré správy. K návrhu na prohlášení za památku se připojil jak Národní památkový ústav, tak samotná odborná památková komise.

"Ministerstvo dostatečně nezdůvodnilo a neosvětlilo, jakým způsobem a jestli všechny shromážděné důkazy posoudilo. Ministerstvo tak nenaplnilo základní kritérium správního řádu a vydalo rozhodnutí, které je nepřezkoumatelné," uvedl Motejl.

Motejl kritizuje i postup stavebního úřadu. "V odůvodnění územního rozhodnutí na novostavbu obchodního a kulturního centra Fórum, které má vzniknout na místě stávající budovy Tesca, se vůbec nezabýval otázkou respektování urbanistického a architektonického charakteru prostředí," uvedl Motejl.

Atypický obchodní dům Ještěd v Liberci, který nyní využívá obchodní řetězec Tesco, navrhli renomovaní architekti Karel Hubáček a Miroslav Masák.

I když je to podle ministerstva kultury stavba zajímavá, jde o stavbu mnohokrát přestavovanou s řadou zásadních stavebních změn. Ostatně samotná stavba drasticky zasáhla do historického centra města.

Jinak než v Praze

Tesco se přestěhuje právě do obchodního centra Forum. To by mělo být hotové na podzim v roce 2008. Celý projekt včetně demolice budovy Ještěd má být dokončen do roku 2010.

Ministerstvo kultury v případě Liberce postupovalo jinak než v Praze. Tam prohlásilo pražský obchodní dům Máj za kulturní památku.

 

Právě se děje

Další zprávy