Ministři jsou v boji proti korupci úředníků liknaví

rg
31. 10. 2007 11:30
Kalousek tvrdí, že nedodali podklady pro změnu zákona
Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Většina z těch ministrů, kteří dostali za úkol připravit změny zákonů, jež by měly zprůhlednit rozhodování orgánů veřejné správy, se jeho plnění vyhýbá. Informovalo o tom Právo s odvoláním na interní materiál vypracovaný ministrem financí Miroslavem Kalouskem pro vládu.

Na jaře Kalousek volal po tom, aby úředníci dávali na internet veškeré informace týkající se jejich rozhodnutí o poskytnutí dotací z veřejných peněz. Taková změna však vyžaduje změnu devatenácti zákonů z oblasti rozpočtových pravidel, různých forem podpor či fungování státních fondů.

Takové změny žádal po ministrech a dokonce jim to usnesením z 11. července nařídil. V říjnu chtěl na základě dílčích návrhů vytvořit a předložit ucelený zákon. Jeho úkolem by bylo potlačit korupční chování úředníků.

Kalousek však zdaleka nedostal všechny podklady. Někteří ministři je prý nezpracovali vůbec a jiní je zas odbyli. Na výzvu k vytvoření potřebných materiálů vůbec nezareagoval ministr pro místní rozvoj a vicepremiér Jiří Čunek a ministr vnitra Ivan Langer.

Čtěte dále:

 

Právě se děje

Další zprávy