Weby v Evropě: transparentnost především

19. 2. 2006 0:01
Chtěli byste vědět, v jaké dozorční radě sedí váš poslanec? Anebo jak často žádá o uvolnění z práce? Pokud žijete ve Švýcarsku nebo na Slovensku, dozvíte se to na internetu pomocí několika kliknutí.

Pokud žijete v Česku, budete se muset vypravit do poslanecké sněmovny. Osobně a v úředních hodinách.

Foto: Aktuálně.cz

Střet zájmů? Najdete na webu

Ve Švýcarsku by něco takového neprošlo. Na stránkách SPOLKOVÉHO SHROMÁŽDĚNÍ je u každého poslance přiložen podrobný životopis i všechny funkce, které by mohly vést ke střetu zájmů.

Podívá-li se občan například na profil poslance EDUARDA ENGELBERGA, zjistí, že je členem správní rady realitní společnosti, majitelem tiskárny a prezidentem Švýcarského svazu živnostníků. Bude mu proto jasné na jaké zákony by nemusel mít jeho poslanec zcela objektivní názor.

V Česku se voliči dostanou k podobným informacím jenom těžko. Do majetkových přiznání poslanců mohou nahlédnout pouze osobně, a to vždy první pondělí v měsíci v budově Senátu od 14.00 do 16.30 hodin.

Pro občana vše

Švýcarské usilí o transparentnost ale nekončí jen u seznamu funkcí. Hned na úvodní stránce bernského parlamentu jsou také podrobné informace o návštěvě galerií či prohlídkách parlamentu s průvodci. Samozřejmostí je virtuální prohlídka.

Otevřenost a vstřícnost se někdy projevuje na české poměry až absurdními službami. Pomocí formuláře si například můžete objednat podepsanou fotografii PŘEDSEDY NÁRODNÍ RADY.

Slovenští poslanci pod kontrolou

Oproti českému parlamentu působí mnohem otevřeněji i stránky slovenské Národní rady. Občané se na nich mohou například podívat, jak často a z jakých důvodů žádá jejich poslanec o omluvení z práce.

Standardem je na slovenském webu také parlamentní televize s archivem. Slovensko se tak blíží službám německého BUNDESTAGU nebo britského House of Commons.

Německý parlament vydává na svém webu i vlastní zprávy a komentáře, ve kterých jsou rozebírány projednávané zákony. Parlamentní televize zajišťuje diskuse s poslanci či speciální vysílání pro děti.

Německo: míchejte se do toho!

Mladým lidem je věnovaný speciální web s názvem "MÍCHEJ SE DO TOHO"!. Budoucí voliči si zde můžou vyzkoušet fungování parlamentu, diskutovat o problémech a dokonce se sdružovat do frakcí a on-line hlasovat.

Sympatická je také snaha Němců o absolutní transparentnost parlamentu. Na ZVLÁŠTNÍ STRÁNCE jsou dopodrobna vysvětleny všechny poslanecké náhrady a výhody. Na českém webu najde občan příznačně jenom vysvětlení poslanecké imunity.

 

Právě se děje

Další zprávy