Ministr popřel, že Řecko o víkendu vyhlásí bankrot

ČTK ČTK
9. 9. 2011 20:05
Podle ministra financí Venizelose je cílem spekulací poškodit euro
Řecký ministr financí Evangelos Venizelos.
Řecký ministr financí Evangelos Venizelos. | Foto: Reuters

Atény - Šířící se pověsti, podle nichž Řecko o víkendu vyhlásí státní bankrot, jsou spekulacemi, jejichž cílem je poškodit euro a eurozónu. Řekl to v pátek večer řecký ministr financí Evangelos Venizelos. Dodal, že takové spekulace se objevují pravidelně od počátku loňského roku, kdy se předlužená země ocitla v dluhové krizi.

"Není to poprvé, co vzniká organizovaná vlna 'pověstí' o bankrotu Řecka. Je to nevkusná hra, organizovaná spekulace proti euru a eurozóně jako celku," uvedl ministr ve svém prohlášení. Reagoval jím na pověsti o bankrotu, které se v poslední době začaly šířit na internetu.

Řecko se loni stalo první zemí eurozóny, která mezinárodní společenství požádala o pomoc, aby se vyhnula platební neschopnosti. Od evropských partnerů a Mezinárodního měnového fondu (MMF) mají Atény postupně získat půjčku 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu korun). Ukázalo se ale, že tato suma stačit nebude a eurozóna se proto spolu s MMF letos v červenci dohodla s Aténami na druhém záchranném balíku ve výši 109 miliard eur.

Podmínkou pro přijetí druhého záchranného balíku je to, aby soukromí věřitelé Řecka přijali z hlediska hodnoty svých pohledávek nejméně z 90 procent plán výměny nynějších řeckých státních dluhopisů za nové s delší lhůtou splatnosti. Dnešek je závěrečný termín, dokdy věřitelé z 57 zemí světa mají do Atén sdělit, zda se restrukturalizace dluhů zúčastní. Výsledky budou známy až v dalších dnech, zatím činitelé mluví o zhruba 70 procentech.

Poslední týden se rozšířily v Evropě narážky na odchod nebo vyloučení Řecka z eurozóny. Například německý ministr financí Wolfgang Schäuble podotkl, že je na Řecku, zda naplní podmínky, které jsou nezbytné pro členství v eurozóně. Odchod Řecka z měnové unie nevyloučili také někteří další němečtí politici. Hlasité volání po možnosti odchodu z eurozóny či dokonce možnosti vyloučení nějaké země z tohoto bloku v posledních dnech zaznívá také z Nizozemska.

 

Právě se děje

Další zprávy