Milion na dosah. Česko potvrdilo pověst země plné aut

Radek Pecák Radek Pecák
13. 1. 2010 15:27
I přes krizi se v Česku vloni vyrobil rekordní počet vozidel
Foto: Radek Pecák

Praha - Už jen necelých 25 tisíc vozidel chybí k tomu, aby padla magická milionová hranice počtu vyrobených vozidel na českém území. I loni se, stejně jako ve všech předcházejících pěti letech, podařilo překonat rekord z minulého roku. Přesný počet vyrobených vozidel v roce 2009 je 975 111 kusů.

Statistiku dnes zveřenilo Sdružení automobilového průmyslu.

Přestože ve srovnání s rokem 2008 výrazně poklesla produkce nákladních aut, motocyklů i autobusů, rekordu se podařilo dosáhnout díky zvýšení počtu vyrobených osobních aut a lehkých užitkových vozů.

Těch totiž bylo vyrobeno 970 410 kusů, což je o třicet tisíc víc než o rok dříve. Propad domácí produkce mladoboleslavské Škodovky (ta ale zase více než dříve vyráběla například v Číně) nahradilo zvýšení výroby v kolínské TPCA (+8200 aut) a hlavně zahájení výroby v továrně Hyundai v Nošovicích.

Hyundai zachránilo situaci

Ta vloni vyrobila 118 00 vozů převážně typu Hyundai i30. Všichni tři domácí producenti osobních vozů podle ředitele sekretariátu Sdružení automobilového průmyslu Antonína Šípka výrazně profitovali ze šrotovného, které bylo jako protikrizové opatření zavedeno v řadě evropských zemí.

Přestože prognózy vývoje produkce motorových vozidel jsou pro letošní  rok velmi obtížné, lze předpokládat, že magická milionová hranice letos zřejmě padne. S mírným nárůstem výroby lze počítat i nadále v TPCA Kolín a dělníci v Hyundai Nošovice by mohli zvládnout vyrobit kolem dvou set tisíc automobilů.

 

Právě se děje

Další zprávy