Miliardový byznys v Rusku? Asistuje Putin i Klaus

dkl, čtk
28. 4. 2007 12:00
Česká Alta má kontrakt za 28 miliard korun
Foto: Ondřej Besperát

Moskva - Prezident vyjel na státní návštěvu do Ruska a vzal s sebou i 109 podnikatelů. Ti zde hledají kontakty, domlouvají obchody, či jako brněnská Alta rovnou podepisují kontrakty.

A právě dohoda Alty s uralskými strojírnami Uralvagonzavod znamená pro Čechy obchod o velikosti jedné miliardy eur, tedy asi 28 miliard korun. Přitom původně mělo jít o třetinovou částku.

Podpisu se účastnil jak český prezident Václav Klaus, tak i ruský prezident Vladimir Putin.

"To, že se dohoda podepisuje za přítomnosti obou prezidentů, svědčí o tom, že to má význam nejen pro nás, ale také pro oba státy. Politická podpora je důležitá, ale ještě důležitější je komunikace," řekl k podpisu šéf brněnské firmy Vladimír Plašil.

Foto: Aktuálně.cz

Alta není sama

Alta je jednou z největších obchodních společností v ČR, 90 procent jejího obratu představují aktivity v Rusku, na Ukrajině a v Bělorusku. Zaměřuje se na dodávky z těžkého strojírenství, těžebního průmyslu, hutnictví, energetiky a průmyslu stavebních hmot.

Další obchod za 600 milionů eur se podařilo uzavřít firmě Mat Minerals se zástupci republiky Baškortostán o podpoře investičního projektu Učalinské vápenky a cementárny.

Výpravu do Ruska
Výpravu do Ruska | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Klaus označil návštěvu Ruska za nový impulz pro rozvoj rusko-českých ekonomických vztahů. Na podnikatelském fóru v Ruské obchodní a průmyslové komoře poukázal na význam regionální spolupráce.

"Víme, že obchod s Ruskem není jen Moskva. Doufáme, že při návštěvě vzniknou projekty, které se budou rozvíjet v budoucnu," řekl Klaus.

Největší mise

Pro Svaz průmyslu a dopravy je 109-členná mise největší, jakou kdy organizoval.

"České firmy mají co nabídnout. Jsme země s dlouhou průmyslovou tradicí, kvalifikovanou pracovní silou a  také znalostí ruského trhu," říká prezident svazu Jaroslav Míl

"Pro ruské partnery může být zajímavé členství ČR v Evropské unii, stejně tak české firmy mají zájem se podělit o zkušenosti například s využíváním evropských fondů na společné projekty s třetími zeměmi. Neméně významné jsou zkušenosti s privatizací a restrukturalizací průmyslu," dodává.

Mezi účastníky jsou zástupci z nejrůznějších oborů. Účastní se technologické firmy, potravinářské i zemědělské subjekty. Nechybí zástupci energetiky, telekomunikací či bank.

 

Právě se děje

Další zprávy