Metrostav není v insolvenci, potvrdil soud

ČTK ČTK
12. 7. 2012 14:14
Insolvenční návrh podala na konci května společnost Alu Progres
Foto: http://www.carnehl-vladyka.cz/

Praha - Městský soud v Praze dnes zamítl insolvenční návrh na přední tuzemskou stavební firmu Metrostav. Vyplývá to z údajů z Insolvenčního rejstříku.

Insolvenční návrh podala na konci května společnost Alu Progres. Tvrdila, že jí Metrostav dluží za stavební dodávky více než tři měsíce po lhůtě splatnosti 1,4 milionu korun.

Metrostav na dnešním jednání před soudem mimo jiné dokazoval svou platební schopnost aktuálními výpisy ze svých bankovních účtů.

Alu Progres se nedávno snažila o insolvenční řízení také s jihlavskou stavební firmou PSJ. Krajský soud v Brně ale návrh zamítl. Podle soudu se dluh ani existenci dalších věřitelů nepodařilo prokázat.

Omezení šikanózních návrhů

Sněmovna ve středu schválila novelu insolvenčního zákona, která má ztížit takzvané šikanózní insolvenční návrhy. Bude za ně hrozit pokuta.

Předložený zákon reaguje na rozmáhající se praxi podávání návrhů ze strany věřitelů, kteří se svým podáním snaží dotčeného soutěžícího vyřadit z dalšího konkurenčního boje v podnikání.

Soud bude moci například nepoctivému věřiteli za zjevně bezdůvodný insolvenční návrh stanovit pokutu až 50 tisíc korun. Novela nyní zamíří k projednání do Senátu.

 

Právě se děje

Další zprávy