Metrostav čelí insolvenčnímu řízení, prý dluží miliony

Petr Kučera Jiří Hovorka Petr Kučera, Karel Toman, Jiří Hovorka
31. 5. 2012 12:40
Metrostav tvrdí, že společnost Alu Progres chce peníze za práci, kterou neprovedla
Foto: http://www.carnehl-vladyka.cz/

* Doplnili jsme o vyjádření společnosti Metrostav

Praha - Městský soud v Praze vyhlásil insolvenční řízení s přední tuzemskou stavební firmou Metrostav. Návrh podala společnost Alu Progres, které Metrostav údajně dluží za stavební dodávky zhruba dva miliony korun, které již jsou po splatnosti déle než tři měsíce.

"Metrostav místo dohody s věřitelem učinil bezprecedentní krok, kdy společnosti Alu Progres odepřel vstup na staveniště pod záminkou neplnění smlouvy o realizaci díla," uvádí tisková zpráva společnosti, která podala insolvenční návrh.

"Peníze máme, na našich účtech jsou sumy v úplně jiných řádech. Je to podobný případ, jako když Praze zabavovali Karlův most. Tehdy ale Praha dlužila, kdežto my tvrdíme, že nedlužíme nic. My tvrdíme, že práci, za kterou chtějí peníze, neprovedli. Je to klasický spor se subdodavatelem," řekl online deníku Aktuálně.cz mluvčí Metrostavu František Polák.

"Podání insolvenčního návrhu a s tím spojená medializace může být snahou dostat Metrostav pod tlak v rámci dílčího obchodního sporu," komentuje situaci Miroslav Hájek z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners.

"Zajímavé tedy bude sledovat, zda se k tomuto návrhu přidají další věřitelé. Pokud by se ukázalo, že šlo o spekulativní insolvenční návrh, Metrostav by se mohl domáhat náhrady škody," dodává advokát.

Soud rozhodne bez zbytečného odkladu

Podle společnosti Alu Progres dluh po splatnosti vzniknul při dodávce a montáži hliníkových okenních výplní a provětrávané fasády, a to na stavbách „Obytný soubor Kajetánka" a „Administrativní objekt a bytové domy Pankrác".

„Ke dni podání tohoto insolvenčního návrhu je na obou zakázkách dlužník v prodlení s úhradou částky celkem 1 998 375 Kč," stojí v tiskové zprávě.

Insolvenční návrh obsahuje také pohledávky s dobou kratší než 3 měsíce po lhůtě splatnosti ve výši dalších 640 tisíc korun a Alu Progres do něj zahrnula též ještě nesplatné pohledávky ve výši zhruba 30 milionů korun.

„Soud nemá pro rozhodnutí o insolvenčním návrhu věřitele žádnou lhůtu ze zákona. Insolvenční soud je pouze povinen učinit do 10 dnů od podání insolvenčního návrhu úkony směřující k rozhodnutí věci. O návrhu rozhodne bez zbytečného odkladu, v praxi může jít i o několik měsíců," dodává advokát Hájek.

Insolvenčních návrhů ubyde

Zahájení insolvenčního řízení má pouze informativní charakter a neznamená automaticky úpadek dlužníka. Úpadek musí osvědčit soud přezkoumáním majetkových poměrů dlužníka a rozhodnutím o úpadku.

Veřejnost však samotnou informaci o zahájení insolvenčního řízení vnímá tak, že se daná společnost či firma nachází ve finančních problémech, tedy že je v úpadku.

"Této skutečnosti někteří věřitelé zneužívají a podávají zjevně bezdůvodné insolvenční návrhy, které ve svém důsledku mohou vést k likvidačním následkům i pro firmy, které jsou z ekonomického hlediska zdravé," říká ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Vláda na začátku roku schválila novelu, která má takzvané šikanózní návrhy omezit. Soud by nově mohl stanovit i peněžitou sankci za zjevně bezdůvodný insolvenční návrh.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Které stavební firmy si vybrat?

 

Právě se děje

Další zprávy