Manažeři: podnikatelské prostředí se navždy změnilo

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
19. 8. 2010 16:46
Manažeři velkých firem nevidí budoucnost růžové. Výrazné zlepšení podle nich nepřijde do dvou let.

Praha - Náš obor už nikdy nebude po odeznění krize stejný, myslí si téměř polovina světových firem. V průzkumu poradenské společnosti Ernst&Young jejich manažeři odpověděli, že podmínky pro jejich byznys se v důsledku recese trvale změní.

Při pohledu do budoucna nejsou manažeři velkých firem ve vyspělých zemích světa přesvědčeni o nadějných vyhlídkách. Dvě třetiny dotázaných se domnívají, že určité zlepšení situace může nastat příští rok, ale ve výrazné zlepšení v roce 2012 nevěří 71 procent z nich.

"Přístup k financování a řízení společností se v důsledku turbulentního vývoje uplynulých tří let na dlouhá léta mění. K dosažení růstu je nyní nutné volit vyváženější, méně riskantní cesty, které patrně povedou k nižším krátkodobým ziskům, ale zaručí úspěšné fungování podniku v dlouhodobějším období. Společným rysem dominantních hráčů v roce 2012 bude schopnost dělat rychlá rozhodnutí," uvedla vedoucí partnerka Ernst & Young v ČR Magdalena Souček.

Od loňského roku se navíc o čtvrtinu zvýšil podíl firem, které neočekávají návrat takových podmínek, jaké byly před krizí. Naopak jsou přesvědčeni, že se podnikatelské prostředí nenávratně proměnilo.

Manažeři velkých společností také očekávají větší množství výkyvů na trzích. Shodli se na tom, že změny jsou zapotřebí napříč celou organizační strukturou společností, ale tři čtvrtiny z nich by se spokojilo s částečnými změnami.

 

Právě se děje

Další zprávy