Lucembursko chce částečně prolomit bankovní tajemství

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
7. 4. 2013 17:07
Hodlá tím vyjít vstříc evropským zemím a zabránit daňovým únikům
Lucemburk.
Lucemburk. | Foto: wikimedia

Lucemburk - Lucembursko se rozhodlo, že vyjde vstříc požadavkům ostatních evropských států a částečně prolomí bankovní tajemství.

Chce tím zvýšit transparentnost svého bankovního sektoru a omezit daňové úniky, prohlásil v neděli ministr financí Luc Frieden.

Jedna z nejmenších zemí Evropy je známá tím, že s odvoláním na bankovní tajemství automaticky nepředávává na žádost justice informace o účtech, které u jejich bank mají obyvatelé jiných zemí EU.

To by se nyní mělo změnit. Ostatní země totiž podle Friedena stále častějí požadují informace o tom, co jejich občané v zahraničních bankách s penězi dělají.

"Chceme posílit spolupráci se zahraničními daňovými úřady. Mezinárodní vývoj směřuje k automatické výměně bankovních informací. Již se tomu úplně nebráníme," řekl Frieden v rozhovoru pro německý list Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Jako příklad informací, které by Lucembursko mohlo poskytovat unijním zemím, odkud majitelé účtů pocházejí, uvedl výplatu úroků klientům bank.

Lucembursko je společně se Švýcarskem státem, které je ochranou bankovního tajemství vyhlášené. Oba státy ale nyní začaly podstupovat první kroky ke zmírnění takových pravidel.

Například Švýcarsko podepsalo v pátek s Německem dohodu, která Německu umožňuje dodatečný výběr daní z depozit, které Němci ukrývají ve švýcarských bankách.

Německo patří k jednomu z kritiků Lucemburska, tvrdí, že je pro zahraniční klienty daňovým rájem.

Chceme lákat na kvalitu

Frieden ale takové nařčení odmítá. Ačkoli země je na finančních službách silně závislá, rozhodně podle něj "nespoléhá na klienty, kteří chtějí ušetřit na svých daních".

Již dříve tak vysvětlil, že chce zákazníky bank lákat na kvalitu finančních služeb, ne na bezpečnou netransparentnost.

V Lucembursku totiž žije jen půl milionu obyvatel, ale banky a jiné finanční instituce v této zemi vlastní aktiva, která více než dvacetkrát převyšují HDP země.

Volání po větší transparentnosti bankovního sektoru je v posledních letech v Evropě stále silnější, protože vlády se snaží zvyšovat daně, aby v době globální krize podpořily své finance.

Například evropský parlament v roce 2010 varoval, že bez prolomení bankovního tajemství v unii a bez zavedení automatické výměny informací o dani z příjmu a DPH mezi jednotlivými zeměmi přicházejí státní pokladny každý rok kvůli daňovým únikům o zhruba 200 miliard eur (asi 5,1 bilionu korun).

 

Právě se děje

Další zprávy