Loupež století: Jak se nahrazuje 500 milionů? Stačí den

Adam Junek
4. 12. 2007 10:25
Firmy, jimž peníze patřily, je dostanou zpět
Group 4 Securicor
Group 4 Securicor | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Když v pondělí vyšlo najevo, že ze sejfu bezpečnostní agentury G4S Cash Services zmizelo půl miliardy v hotovosti, událost okamžitě dostala nálepku "loupež století".

Pro G4S to může být konec podnikání. Jenže, co se stane s firmami, které bezpečnostní agentuře svěřily své desítky milionů? Jak se k nim dostanou?

Mělo by to být překvapivě rychle. "Smluvně bývá zajištěno, že peníze musí dorazit na místo určení v každém případě. V takto extrémním případě se toleruje samozřejmě den dva zdržení," uvedl zástupce jedné z českých bank, které jsou klienty bezpečnostních agentur. Trval však na anonymitě, protože banka nechce být spojována s kauzou.

Neboli: firmy, jimž G4S hotovost převážela, se mohou opozdit s provozními platbami, nebude to však dramatické - jakkoli jde o obří částku, stamiliony jim obratem připlynou z "náhradních fondů", které se na přepravu peněz vztahují.

Tím, kdo má vážný - možná i existenční problém - je zejména agentura G4S Cash Services. Podle informací Aktuálně.cz je sice pojištěna, ukradená suma ovšem představuje její celoroční obrat.

"Může trvat dlouho, než pojišťovna pojistku vyplatí a samozřejmě se bude snažit přijít na způsob, jak se placení vyhnout. V podobných velmi citlivých smlouvách bývají i tak zvané výluky na spousty případů. Není neobvyklé, že je výluka například na krádež ze strany zaměstnance. Bylo by třeba znát konkrétní pojistné podmánky dané agentury, aby se dalo říci více," vysvětlil zdroj z tuzemského pojišťovacího ústavu.

Po třiatřicetiletém Františku Procházkovi policisté vyhlásili celostátní pátrání.
Po třiatřicetiletém Františku Procházkovi policisté vyhlásili celostátní pátrání. | Foto: Ministerstvo vnitra
Ukradli půl miliardy. Podívejte se, jak vypadá podezřelý

Kromě peněz se G4S bude vyrovnávat i se ztrátou důvěry klientů. Je to totiž podruhé v relativně krátké době, co přišla o velkou sumu peněz. Předchozí rekordní krádež se rovněž týkala dceřiné společnosti globální společnosti Group 4 Services. Tehdy ukradli zloději 150 milionů z jejího vozu, který převážel peníze pro Citibank.

 

Právě se děje

Další zprávy