Lidé méně utráceli a víc šetřili, říká zpráva pro vládu

Ekonomika Ekonomika
16. 8. 2009 16:00
Lidé začali šetřit už v prvním čtvrtletí, báli se krize.

Brno - Hospodářská krize je především v myšlení lidí, tvrdí někteří analytici.

A ministerstvo práce a sociálních věcí jim dává zapravdu.

Ve zprávě o hospodaření českých domácností v letošním prvním pololetí, kterou v pondělí dostane do rukou kabinet Jana Fischera, konstatuje, že spotřeba nerostla zdaleka tak rychle jako v minulosti, zato lidé hodně ušetřili.

"Domácnosti zvýšily svoji spořivost. Objem úspor se v lednu až březnu letošního roku zvýšil v porovnání s prvním čtvrtletím loňského roku o 171,1 miliard korun," konstatuje ministerstvo ve zprávě.

Naopak pokles vykázaly ve výsledku příjmy domácností. Hlavním příjmem domácností i nadále zůstaly mzdy, přičemž průměrný plat byl 22 328 korun měsíčně.

Lidé však také pobírali více peněz na různých sociálních dávkách. Průměrně si mohli za příspěvky od státu koupit o pět procent zboží či služeb víc než o rok dřív. Objem finančních prostředků, které posloužily na výplatu podpory v nezaměstnanosti, stoupl kvůli klesající výkonnosti ekonomiky téměř o dvě třetiny.

Stoupající nezaměstnanost a obavy z hospodářské krize změnily podle ministerstva také vztah lidí k utrácení a půjčkám. Lidé totiž utráceli méně ochotně než o rok dříve, dynamika spotřeby domácností byla nižší než v loňském prvním čtvrtletí.

"K zajištění výdajových potřeb využívaly domácnosti nadále peněžní půjčky, intenzita jejich čerpání se však vzhledem k ekonomické krizi zmírnila," konstatuje zpráva.

Menší utrácení a zvyšování objemu úspor připisuje ministerstvo reakci na nejistotu spojenou s obavami o udržení zaměstnání a tím i pravidelného příjmu.

 

Právě se děje

Další zprávy