Letošního vína bude málo, kromě Svatomartinského

Veronika Skálová Veronika Skálová
11. 10. 2010 13:52
Cena hroznů vystoupá na téměř dvojnásobek té loňské, zdraží i víno.
Hroznů je letos o polovinu méně nežý je desetiletý průměr. Ilustrační foto.
Hroznů je letos o polovinu méně nežý je desetiletý průměr. Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Brno - Jen poloviční ve srovnání s průměrem za poslední léta bude podle prvních odhadů expertů letošní sklizeň hroznů. Po sklizení asi čtvrtiny celkového množství to odhaduje Svaz vinařů.

Zatímco desetiletý průměr je 5,8 tuny vína na jeden hektar vinic, vinaři letos nejspíš sklidí asi 3 tuny hroznů z jednoho hektaru, což představuje asi 380 tisíc hektolitrů vína.

"To je v procentuálním vyjádření asi 20 procent z celkové spotřeby vína v Česku. Zbývající množství bude nutné vykrýt dovozem, v případě České republiky především ze zemí Evropské unie. Sklizeň co do množství můžeme srovnávat s ročníky 2003 a 1997," upozornil Martin Půček ze Svazu vinařů.

Od poloviny září, kdy sklizeň začala, stoupla i cena hroznů, ve srovnání s loňským rokem téměř na dvojnásobek. Zatímco loni byla v průměru 12 korun za kilogram, letos se začínaly hrozny prodávat za 15 korun, v současnosti stojí okolo dvacetikoruny a podle odhadů vinařů vystoupá cena až na 25 korun za kilogram hroznů.

Vinohradníci prodělají

Pro vinaře ale malá úroda, kterou způsobil především deštivý červen, kdy vinice kvetly, znamená prodělečnou sezónu. Náklady na jeden hektar vinic jsou totiž okolo 100 tisíc korun. Při sklizni 3 tun z hektaru za hrozny tedy letos vinaři utrží jen 60 tisíc korun.

Zdražení tak nepochybně pocítí i milovníci moravského vína. "Konkurenční boj je tak silný, že zdražení nebude úměrné růstu cen hroznů. Ale odhadujeme, že cena vzroste asi o deset procent," dodal Půček.

Pro vinaře jde o druhou nízkou sezónu v řadě - ta loňská byla 35 procent pod desetiletým průměrem.

Svatomartinského bude dost

Navzdory malé úrodě ale letos vinaři chystají opět víc než milion lahví Svatomartinského vína.

"Letos se zatím přihlásilo 100 vinařů s 254 vzorky. Odborná komise, která vybere ty, kdo budou moci své mladé víno označit jako Svatomartinské, na konci října," uvedl Pavel Večeřa z Vinařského fondu.

 Podle počtu přihlášených vzorků odhaduje, že Svatomartinského vína bude letos ještě víc než v loňském roce, kdy jej vinaři vyrobili 1 100 tisíc lahví.

"Předběžný odhad je 1 600 tisíc lahví, ale vzhledem k nižší úrodě předpokládáme, že výsledné číslo se bude spíš blížit tomu z loňského roku," konstatoval Večeřa.

Vinařský fond pro letošní rok rozšířil odrůdy, ze kterých smí být Svatomartinské vyrobené, o Muškát moravský. "Tato odrůda také dozrává poměrně brzy a je oblíbena pro svou aromatičnost," dodal Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra.

První lahve Svatomartinského vína se otevřou na koštech i v restauracích 11. listopadu v 11 hodin. Značku Svatomartinské od roku 2005 vlastní Vinařský fond, který letos pošesté pořádá akce spojené se Svatomartinským vínem. Při prvním ročníku vyrobili vinaři jen 125 tisíc lahví, loni poprvé množství lahví překročilo jeden milion.

 

Právě se děje

Další zprávy