Letiště Praha očekává letos 13 milionů cestujících

hpv
26. 3. 2008 14:05
Z Prahy přibude 17 nových pravidelných linek, například na Rhodos
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Letos by mělo letištěm na Ruzyni projít rekordních 13,3 milionu lidí. Své odhady zveřejnilo vedení společnosti Letiště Praha na dnešní tiskové konferenci.

Množství cestujících by se tak mělo oproti uplynulému roku zvýšit téměř o milion.

Během letní sezóny mohou pasažéři z Prahy odletět do 128 destinací. Přibude 17 nových linek - například do Lucemburku, Alicante, Alma Aty, do Štrasburku, Pisy, Terstu, Olbie, Chanie, nebo na Rhodos.

Změny přijdou s létem

S letním řádem se však ruší i deset linek. Jde především o Montreal, Veronu a některé slovenské a britské destinace. Letní řád začíná platit v neděli 30. března.

Nejvíce letadel bude směřovat z Prahy do Paříže na letiště Charles de Gaulle. Tam je každý týden plánováno 66 spojů. Následuje Amsterdam (49 spojů za týden) a Frankfurt nad Mohanem (48).

Nyní v Praze přistává 51 leteckých společností. Nově začnou létat do Prahy například aerolinie City Airlines, které obnoví spojení mezi Prahou a Göteborgem, ruská společnost Aeroflot-Don s lety do Rostova na Donu nebo společnost Luxair.

Nově se v Ruzyni objeví i slovenský charterový dopravce Seagle Air, který bude létat z Prahy do Řecka, Bulharska a na Malorku.
O charterovém dopravci Seagle Air se začalo v Česku nedávno mluvit v souvislosti s letadly bývalého Fischer Air. Podle některých neoficiálních informací by se měl právě Seagle Air  stát novým majitelem dvou modrých boeingů Fischer Air.

 

Právě se děje

Další zprávy