Létání v krizi. V Ruzyni zmizel milion cestujících

Petr Jemelka Petr Jemelka, jem
2. 2. 2010 14:39
Letiště Praha odbavilo loni 11,8 milionu cestujících.
Foto: Jan Langer

Praha - Počet cestujících, kteří prošli pražským ruzyňským letištěm, poprvé od roku 1989 klesl. Až doposud byl každý rok pro Ruzyni rekordní, ale ekonomická krize a její dopady na cestovní ruch a letectví snížily v roce 2009 meziročně provoz.

Od začátku roku do konce prosince ruzyňským letištěm prošlo 11,6 milionů lidí. Rok předtím to bylo o milion pasažérů víc.

Čísla z posledních dvou měsíců uplynulého roku však napovídají, že se situace pomalu vrací do normálu a lidé začínají opět létat.

"Zaznamenáváme, že dochází k postupné stabilizaci situace na trhu," uvedl generální ředitel Letiště Praha Miroslav Dvořák.

Že se situace zlepšuje, vyplývá i z letošní zprávy sdružení pro leteckou dopravu (IATA). Poptávka již mírně roste, ale na větší výnosy si budou muset letečtí dopravci ještě počkat. "Poptávka se nadále zlepšuje, stále nám ale hodně letadel zůstává na zemi," připomněl ve zprávě generální ředitel sdružení Giovanni Bisignani.

Největším dopravcem zůstaly i letos České aerolinie, které se ale v tomto roce dostaly do silných problémů a byly v podstatě sjednoceny s ruzyňským letištěm.

 

Právě se děje

Další zprávy