Leo Express začíná ostudou. Ve středu nevyjede

ČTK ČTK
6. 11. 2012 18:39
Pokud by vlak bez povolení vyjel, poruší zákon, říká Drážní úřad
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Drážní úřad zatím nepustí na koleje vlaky Leo Express. Pro provoz s cestujícími, který chtěl dopravce zahájit od 7.  listopadu, vlaku chybí potřebné zkoušky. Firma z pochybení viní společnost Stadler, od které kvůli tomu nepřevzala dvě soupravy.

Informoval o tom náměstek ředitele Drážního úřadu Jiří Karkoš. Dopravce podle něj nedodal potřebná osvědčení. Pokud by s cestujícími vyjel, porušil by tím zákon.

"Chybí jim průkazy způsobilosti k zabezpečovacímu a elektrickému zařízení," uvedl Karkoš. Nejde přitom prý jen o formální nedostatek, protože dopravce nemá splněné zkoušky, které by otestovaly fungování zabezpečovacího zařízení ve vysokých rychlostech. Ty dopravce v dosavadním režimu nepotřeboval, ale pro jízdu při vyšší než stokilometrové rychlosti je tato zkouška nezbytná, dodal šéf technické sekce Drážního úřadu.

Právě při těchto rychlostech zařízení garantuje včasné zabrzdění vlaku v kritických situacích.

Jak si Leo Express vysvětluje selhání? Čtěte rozhovor s jeho mluvčím:

Pokud nevyjedou, vrátí peníze za jízdenky

Leo Express chtěl původně 7. listopadu vypravit dva vlaky mezi Prahou, Ostravou a Bohumínem. Z Prahy měl vůbec první černý vlak s cestujícími vyjet v 13:02 a v opačném směru z Bohumína pět minut po páté hodině odpolední. O den později plánoval dopravce zahájit pravidelný provoz dvou párů vlaků v obou směrech. Ten měl trvat do zavedení nového železničního jízdního řádu, který začíná platit 9. prosince.

„Provoz s cestujícími zahájíme po předložení chybějící dokumentace. Nadále platí, že Leo Express vyjede v předstihu k původně plánovanému termínu 9. 12. 2012," řekl v reakci na oznámení Drážního úřadu  Leoš Novotný, zakladatel a generální ředitel Leo Express.

Leo Express již na své spoje minulý týden začal prodávat jízdenky. Podle dřívějšího vyjádření provozního ředitele společnosti Jana Paroubka, bude dopravce v případě, že zahájení provozu nestihne, připraven jízdní doklady cestujícím přerezervovat na jiný termín, nebo jim vrátí peníze.

Komplikací soukromého dopravce využily České dráhy, které cestujícím s již zakoupenou jízdenkou Leo Expressu na středu nabídly 50procentní slevu na cestu vlakem Pendolino s odjezdem ve 13:12 z Prahy a v 17:41 z Ostravy bez nutnosti předchozí rezervace.

Leo Express kromě provozu na trati mezi Prahou a Ostravou chystá vstup na další dálkové tratě v Česku, zejména z Prahy do Českých Budějovic a na trať mezi Prahou a Chebem. Do nákupu a vybavení vlaků chce v příštích pěti letech investovat 7,25 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy