Lákavá reforma penzí. Spořit budete moci i u Raiffeisen

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
9. 5. 2012 11:12
V příštím roce by v Česku mělo působit minimálně jedenáct penzijních společností
Sídlo Raiffeisenbank v Praze.
Sídlo Raiffeisenbank v Praze. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha – Zástupci Raiffeisenbank oficiálně potvrdili, že u centrální banky zažádali o udělení licence pro provozování penzijní společnosti. V příštím roce, kdy v účinnost vstoupí důchodová reforma, by tak v Česku mělo působit minimálně jedenáct penzijních společností, dnes trh tvoří devět penzijních fondů.

„V České republice nabízí skupina Raiffeisen širokou škálu finančních produktů, ale penzijní společnost nám doposud v nabídce chybí. Zahájená penzijní reforma je tak pro nás příležitostí, jak portfolio nabízených služeb rozšířit,“ uvedl generální ředitel Raiffeisenbank Lubor Žalman.

Skupina Raiffeisen za tímto účelem založila firmu s názvem Raiffeisen penzijní společnost. Její základní jmění činí 300 milionů korun a akcionáři jsou česká Raiffeisenbank s 51 procenty a slovenská Tatra Asset Management, patřící rovněž do skupiny Raiffeisen, se 49 procenty.

„Zaměříme se především na nabídku penzijních fondů v nově vzniklém druhém pilíři penzijní reformy, máme ale zájem poskytovat služby i v současném systému,“ komentoval podání žádosti Lubor Žalman.

Společnost v oficiálním prohlášení nikterak nekomentuje, odkdy by chtěla na trhu spoření na penzi začít podnikat. „Rádi bychom na trh vstoupili v příštím roce ihned poté, co budou splněny všechny legislativní a regulatorní požadavky," uvedl pro Aktuálně.cz již dříve mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň.

Zájem roste

Z bank působících v Česku nyní vlastní penzijní fond provozují pouze tři největší, tedy Česká spořitelna, ČSOB a Komerční banka.

Dohromady si lidé mohou vybrat z devíti penzijních fondů, které již potvrdily zájem o transformaci na nové penzijní společnosti. Vedle nich a Raiffeisenbank by se nabídka spoření na penzi měla v příštích letech rozrůst ještě o další společnosti.

Již na konci února Hospodářské noviny informovaly, že na tento trh chce vstoupit také investiční společnost Conseq a své možnosti monitoruje také poradenská společnost Partners a UniCredit Bank.

Conseq se od roku 2013 zaměří, na rozdíl od Raiffeisenbank, pouze na fondy v rámci třetího pilíře, tedy na reformované penzijní připojištění. Hlavní změny budou spočívat v oddělení majetku klientů od správce penzijního fondu a také v možnosti nabízet více investičních strategií.

"Penzijní připojištění se tak výrazně přiblíží klasickému pravidelnému investování do otevřených podílových fondů, kterému se věnujeme již více než deset let," zdůvodňovala své rozhodnutí společnost Conseq.

 

Právě se děje

Další zprávy