Krize srazila globalizaci na kolena. Končí velké značky

Ekonomika Ekonomika
18. 4. 2009 17:35
Řada slavných firem je ve vážných problémech
Foto: Reuters

Praha - Globální ekonomika by letos poprvé od druhé světové války měla klesnout, prohlašuje Světová banka.

Povzbuzující zprávou je, že podle řady ekonomů, kteří jsou pesimističtí ohledně letošního roku, by mohlo nastat mírné oživení v roce 2010.

To ovšem závisí nejen na tom, kde žijete, ale také v jakém odvětví pracujete. Kde krize úřaduje nejvíce a jaké společnosti už stačila položit na lopatky?

Woolworth: Řetěz skončil po více než 80 letech

Nejčerstvěji požádal soud o zahájení konkurzního řízení známý německý řetězec obchodních domů Wollworth. Ten v zemi přitom existoval od roku 1927.

"Měli všechno, na co jste si vzpomněli. Je to opravdu velká škoda a zároveň velké překvapení," řekla agentuře Reuters jedna ze zákaznic obchodního domu. Woolworth dostaly k bankrotu slabý prodej, nedostatek likvidity i rostoucí konkurence - to vyústilo do neschopnosti splácet závazky.

General Growth Properties: Největší realitní krach v USA

Tento týden se položila také realitní společnost General Growth Properties - druhý největší majitel obchodních center v USA. Bankrot společnosti se řadí mezi největší krachy realitních firem v historii Spojených států.

General Growth má nyní celkový majetek 29,557 miliardy dolarů, přičemž její dluh dosahuje více než 27 miliardy dolarů. Firma požádala o bankrotovou ochranu spolu se 158 ze svých více než 200 nákupních center, aby mohla s věřiteli vyjednat restrukturalizaci části svého dluhu.

Orco: Developer je na pokraji bankrotu

Našim klientům ani obchodním partnerům žádné nebezpečí nehrozí, prohlašovala developerská společnost Orco, zatímco několikrát posouvala termín zveřejnění svých výsledků za loňský rok. A v Paříži pořádala na konci března o ochranu před věřiteli.

Zatímco ještě loni Orco dosáhlo čistého zisku ve výši 87,5 milionu eur, letos se propadlo do ztráty 390 milionů eur, tedy asi 10,4 miliardy korun. Společnost vlastní nemovitosti a pozemky v Praze, v Berlíně i v Moskvě. České sdružení drobných akcionářů SOS Orco chce na valné hromadě na konci dubna žádat odstoupení vedení Orco Group.

GM, Chrysler: Americké automobilky klesají ke dnu

Automobilka General Motors nedosáhla zisku od roku 2004 a její ztráty narostly na 82 miliard dolarů. Její prodej se v únoru meziročně propadl o 40 procent. Teď by se podle úřadů měla připravit na bankrot. O svou budoucnost se obává Hummer a Pontiac. 

Situace není veselá ani pro ostatní americké výrobce automobilů. Podobně je na tom i Chrysler. Obě automobilky už dostaly 17,4 miliard dolarů záchranných půjček, Chrysler žádal koncem března dalších šest miliard.

Royal Bank of Scotland: Nejhlubší ztráta v britské historii

Royal Bank of Scotland vyhlásila v únoru největší ztrátu v historii britské ekonomiky - celková ztráta dosáhla 24,1 miliard liber. Podle banky se na rekordní ztrátě promítlo hlavně 16,2 miliardy liber za nákup rivala ABN Amro a dalších 7,9 miliard liber provozních ztrát.

V roce 2007 byla Royal Bank of Scotland v zisku 7,3 miliardy liber. Po gigantické ztrátě banka snižuje náklady. V plánu má propustit až devět tisíc zaměstnanců. V rámci záchranného plánu se také zvýší vliv státu v bance. Má se zbavit mnoha podniků, které má v zahraničí. Navíc existuje i velká šance, že britská vláda zvýší podíl v bance až na 95 procent.

AIG: Kolabující pojišťovna v bouři odměn

Pojišťovna AIG se do problémů dostala loni v souvislosti s globální ekonomickou recesí. Vaz jí zlomil pád několika bank, které u ní byly zajištěny. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku přiznala ztrátu 61,7 miliard dolarů - to je největší mezikvartálová ztráta v historii amerického hospodářství.

Před několika týdny se kolem ní rozpoutala aféra s bonusy. I přesto, že od vlády obdržela výpomoc za více než 170 miliard dolarů, rozhodla se vyplatit celkem 165 milionů dolarů na bonusech zaměstnancům. Peníze měly jít z naprosté většiny právě těm manažerům, kteří loni přivedli pojišťovnu ke kolapsu.

 

Právě se děje

Další zprávy