Krize skoncovala se shovívavostí.Šéfové si lidi hlídají

Veronika Skálová Veronika Skálová
11. 3. 2010 11:35
Zaměstnavatelé si dávají pozor, jak jejich lidé tráví čas i zda v práci nepijí.
Sociální síť se rychle stává fenoménem. Kolik času na Facebooku trávíte v pracovní době vy?
Sociální síť se rychle stává fenoménem. Kolik času na Facebooku trávíte v pracovní době vy? | Foto: Repro Aktuálně.cz

Brno - Do práce rovnou po celonočním večírku ještě pod vlivem alkoholu, v práci v online souboji pokosit přátele v oblíbené hře a nahrát na Facebook fotky z dovolené. S nepolevující recesí takovýto přístup k práci radikálně řeší celá řada zaměstnavatelů.

Potvrzuje to například zájem o monitorovací programy, které zaměstnavatelům umožňují sledovat, kolik času z pracovní doby jejich lidé věnují nežádoucím aktivitám na internetu.

"Zaznamenali jsme za poslední rok zhruba o 60 procent navýšení prodeje monitorovacího modulu, který umí zjišťovat, jestli zaměstnanci netráví pracovní čas na Facebooku, brouzdáním na internetu, stahováním filmů či softwaru nebo hraním her," řekl Robert Kleiner, člen představenstva technologické společnosti truconneXion.

V případě tohoto programu se podle něj nejedná o útok na soukromí zaměstnanců. Počítač totiž nesleduje, co lidé píší do mailů, ale pouze jaké aplikace spouštějí či kolik času využívají který program.

Právě Češi jsou přitom ve zneužívání pracovních počítačů velmi výkonní. Podle některých průzkumů je zcela běžné, že lidé tráví mimopracovními aktivitami v pracovní době i hodinu a půl denně, což za týden představuje téměř celý jeden osmihodinový pracovní den.

Při rozhodování, se kterým zaměstnancem se při snižování stavů rozloučit, jsou pak ti hravější první na seznamu.

Stále častěji se propouští za alkohol

Zábava v pracovní době ale není to jediné, co zaměstnavatelé, usilující i co největší efektivitu, sledují. Agentura Commservis.com, která se dlouhodobě zabývá výzkumy trendů, ve svém aktuálním průzkumu mezi českými firmami zjistila, že konzumace alkoholu v pracovní době za poslední rok vystoupala na žebříčku nejčastějších důvodů k propuštění.

"Alkohol se oproti roku 2009 dostal v žebříčku důvodu propuštění ze zaměstnání z osmnáctého na smutné šesté místo," upozornil Tomáš Zdechovský z agentury Commservis.com. Zákaz pití v pracovní době není výmyslem majitelů firem, ale je zakotvený přímo v zákoníku práce.

Krom větší obezřetnosti zaměstnavatelů může ale podle něj být důvodem tohoto vývoje i to, že lidé prostě v práci pijí víc než dřív.

"Zaměstnanci se obávají ztráty zaměstnání a tak často řeší své stresy a problémy alkoholem, kterým se uvolňují. Lidé v patových situacích často sahají po nejsnazším řešení, kterým může být únik z reality skrze alkohol," upozorňuje Zdechovský a odvolává se na zvýšený zájem o levné alkoholické nápoje, který loni hlásili maloobchodníci.

 

Právě se děje

Další zprávy