Krize ničí český průmysl, zůstávají jen ostrůvky naděje

Tomáš Fránek
11. 2. 2009 10:24
Výroba aut v prosinci propadla o 20 procent, rostla jen energetika
Průmysl nejvíce táhne ke dnu propad automobilek. Ilustrační foto.
Průmysl nejvíce táhne ke dnu propad automobilek. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Průmysl v Česku se stále propadá, nic na tom nezměnily ani nové statistiky za loňský prosinec.

Průmyslová výroba v Česku tak loni v prosinci meziročně klesla o 14,6 procenta, a klesala tak třetí měsíc po sobě. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. 

K poklesu průmyslové produkce v prosinci nejvíce přispěla výroba aut, která se snížila o 20,7 procenta. A to útlum výroby v českých automobilkách kompenzovalo zahájení výroby v nošovické továrně Hyundai.

Kdo hospodaří dobře?

"V podstatě se dá říct, že po čtvrtém čtvrtletí zůstaly v českém průmyslu pouze ostrůvky takové budoucí naděje, to jsou jednotlivé podniky, které i přes tuto kritickou situaci stále hospodaří dobře," komentoval na tiskové konferenci výsledky vrchní ředitel sekce produkčních statistik ČSÚ Josef Vlášek. Dodal, že propad byl způsoben poklesem zahraniční i domácí poptávky.

Podle něj bude propad průmyslu pokračovat, statistici i v lednu evidují pokles zakázek.

Tržby tak rostly jenom ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu a vody. "Prosinec byl loni velice teplý, zatímco letos byly větší mrazy. Řekl bych proto, že se o to postaralo spíše počasí," uvedl analytik Jan Procházka ze společnosti Cyrrus. Výrobci a distributoři energií podle něj, sice neztratí své klienty z řad domácností, protože jejich spotřeba bude stabilní, ale razantně zpomalující průmysl a nižší světové ceny jim z jejich ziskového koláče ukrajují značně.

Během čtvrtého čtvrtletí přišlo o práci na 37 tisíc kmenových zaměstnanců a 17 tisíc agenturních pracovníků

Aktuální čísla podle expertů potvrzují, že Česko už bylo na konci roku v recesi. "Není jistě překvapením, že poklesu průmyslu vévodil automobilový průmysl, když největší český výrobce aut Škoda Auto polovinu měsíce nevyráběla. Nicméně odstávku Škody Auto zvládla částečně vykompenzovat nová továrna Hyundai v Nošovicích," uvedla Helena Horská z Raiffeisenbank.

Podle ní bude průmyslová výroba klesat i nadále. "Obáváme se, že český průmysl bude ještě v první polovině roku klesat dvojciferným tempem. V průběhu druhé půlky roku se snad se díky stabilizací světové ekonomiky a náběhu výroby aut v Česku průmysl obrátí do černých čísel. Průměrná výkonnost českého průmysl ale pravděpodobně spadne letos o 10 procent," dodala Horská.

Stejně jako Slovensko

Meziročně tak průmysl vykázal růst jen 0,4 procenta.

Česko už v listopadu loňského roku zažilo největší propad průmyslové produkce ve své novodobé historii. Loni v listopadu meziročně klesla o 17,4 procenta

Podobně je na tom i Slovensko. Průmyslová výroba na Slovensku se loni v prosinci pod tlakem světové hospodářské krize meziročně propadla o 16,8 procenta, což je nejhorší výsledek od roku 1999, kdy se začala počítat současnou metodou.

Pokles zaznamenala všechna odvětví a nejvýraznější byl v automobilovém průmyslu, který je jedním z motorů slovenské ekonomiky.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte: Jak zmírnit dopady krize? Blogeři hledají odpověď
 

Právě se děje

Další zprávy