Krize mění návyky. Neplatí už Holanďané ani Němci

Ekonomika Ekonomika
28. 4. 2009 21:28
Problémy se splácením se více objevují i v Německu
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Firmám v Česku kvůli hospodářské krizi rostou problémy s platební morálkou svých tuzemských i zahraničních odběratelů. Ti za dodané zboží často přestávají platit. Vyplývá to z dat Komerční úvěrové pojišťovny EGAP.

Tato pojišťovna od konce loňského roku registruje více než šestinásobný nárůst objemu nahlášených nezaplacených pohledávek. Zároveň výrazně roste poptávka podniků po úvěrovém pojištění, uvedl v úterý generální ředitel a předseda představenstva Pavol Parízek.

Na letos nahlášených neuhrazených pohledávkách se 39 procenty podílí České republika, následuje Ukrajina (deset procent), Turecko (devět procent), Německo (sedm procent), Slovensko a Polsko (po pěti procentech).

Největší zhoršení platební morálky v posledním čtvrtletí loňského roku vykázala Itálie, Rakousko, Španělsko a Německo. Na seznam států s větším počtem neplatičů se porpvé dostalo i Nizozemsko, uvádí se ve zprávě pojišťovny.

"Probíhající ekonomická krize přivádí mnoho firem ke snaze omezit riziko, že jim odběratel nezaplatí za dodané zboží či služby. Do finančních potíží se totiž nyní dostávají i ti odběratelé, kteří dosud byli celé roky stabilní a v platební morálce spolehliví," uvedl dále Parízek.

Nejvíce podle něj byly postiženy obory jako stavební nebo automobilový průmysl.

EGAP loni zajistila svým klientům obraty v celkové hodnotě 127 miliard korun. Předepsané pojistné loni činilo 230 milionů korun a vyplacená pojistná plnění činila 127 milionů korun. "Počet škod i jejich rozsah opravdu velice rychle roste. Zatím jsme na pojistném plnění vyplatili téměř sto milionů korun," uvedl Parízek čísla za letošní rok.

Parízek zároveň nevyloučil, že EGAP kvůli tomu zvýší pojistné sazby, nárůst ale prý nebude nijak výrazný. "Půjde to nahoru, nebude to ale určitě v násobku loňské sazby," doplnil šéf pojišťovny. 

 

Právě se děje

Další zprávy