Krize je ještě v povědomí: Lidé si říkají o nižší platy

Radek Pecák Radek Pecák
30. 5. 2011 12:12
Jediní, kdo již očekávají vyšší platy než loni, jsou top manažeři
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Už dva roky klesají očekávané průměrné platy lidí, kteří si hledají práci. Vyplývá to ze statistik pracovního portálu Profesia.

Zatímco před dvěma lety byl očekávaný průměrný plat těsně pod hranicí dvaceti tisíc korun (19 880 Kč), letos v prvním čtvrtletí už se přiblížil k 18 000 Kč.

"V prvním čtvrtletí 2011 byl průměrný očekávaný plat 18 184 korun, co je pokles o 2 % oproti stejnému období minulého roku," uvádí se v tiskové zprávě, kterou server zaslal médiím.

Očekávané platy rostly naposledy v prvním čtvrtletí 2009.

Nadále trvá, že průměrný očekávaný plat, který uvádějí muži hledající si zaměstnání, je v porovnání s tím, který očekávají ženy, vyšší zhruba o pětinu. Muži v průměru očekávali v prvním čtvrtletí 2011 20 594 korun měsíčně, ženy 16 397 korun.

Vysokoškoláci si nevěří

Člověk s vysokou školou očekává nyní v průměru plat 27 230 korun.

Pochopitelně platí, že člověk s vyšším vzděláním očekává vyšší plat než ten, který má vzdělání nižší úrovně. Zatímco uchazeč o zaměstnání, který má ukončené základní vzdělání, očekává v průměru, že bude v novém zaměstnání vydělávat 14 030 korun měsíčně, tak člověk, který má skončenou střední školu s maturitou, udává oproti němu očekávaný plat vyšší o 5 124 korun měsíčně.

Nejvyšší očekávaný plat má uchazeč o zaměstnání s ukončeným vysokoškolským vzděláním, který předpokládá, že bude vydělávat měsíčně v průměru 27 230 korun. Přitom vysokoškoláci letos ze všech vzdělanostních skupin letos nejvíce snížili své očekávání ohledně výše platu. Ještě v prvním čtvrtletí 2010 očekávali, že budou v průměru vydělávat měsíčně 28 127 korun, ale letos jejich očekávané platy klesly o pět procent. To představuje pokles necelých 900 Kč.

Top manažeři stupňují požadavky

Poněkud v rozporu s tím jsou platová očekávání top manažerů. Ti už jsou zřejmě přesvědčeni, že krize je tatam, a proto své mzdové požadavky navyšují. V průměru chtějí 44 130 Kč měsíčně.

"Oproti stejnému období minulého roku jsou top manažeři tou skupinou podle úrovně pozice, která svá platová očekávání zvýšila. V případě top manažerů byly průměrné očekávané platy loni ještě 43 103 korun, což znamená, že meziročně stouply o 3 procenta", dodává Lucie Burianová z pracovního portálu Profesia.cz. 

 

Právě se děje

Další zprávy