Krabička cigaret zdraží o čtyři koruny, stoupne daň

ČTK ČTK
19. 6. 2012 11:45
Vláda schválila zvýšení spotřební daně u tabákových výrobků
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Cena cigaret a tabáku v následujících dvou letech poroste. Celkově by měla být krabička cigaret ve srovnání s nynějším stavem v roce 2014 dražší zhruba o čtyři koruny.

Vláda v úterý schválila novelu zákona o spotřebních daních, která právě u tabákových výrobků zvyšuje spotřební daň.

Původně ministerstvo financí počítalo s jednorázovým zvýšením od roku 2014, nově se rozhodlo zvýšení daně rozložit do let 2013 a 2014. Důvodem je zvýšení daně z přidané hodnoty od příštího roku o jeden procentní bod, kdy základní sazba stoupne na 21 procent.

"Vyššímu zatížení zejména drahých cigaret je vhodnější se vyvarovat z toho důvodu, že by podporovalo změnu spotřebitelských preferencí a přechod od drahých cigaret k levným, což by vedlo k poklesům výnosu spotřební daně," uvedlo ministerstvo.

V roce 2013 by tak měla cena krabičky cigaret stoupnout zhruba o dvě koruny a v roce 2014 o další dvě koruny.

Chce to Evropská unie

Spotřební daň se u tabákových výrobků zvýšila na základě novely již od letošního roku. Růst spotřební daně ministerstvo financí odůvodňuje požadavky Evropské unie.

Od ledna 2012 vzrostla sazba daně z cigaret o pět haléřů za kus, u doutníků o deset haléřů a u řezaného tabáku o 60 korun za kilogram.

Od roku 2013 by měla sazba daně z cigaret stoupnout o šest haléřů, v roce 2014 o dalších devět haléřů. Minimální spotřební daň na jednu cigaretu by tak měla stoupnout na 2,25 koruny, nyní je to 2,10 koruny.

Ministerstvo financí předpokládá, že příští rok vynese vyšší daň rozpočtu o 1,4 miliardy korun a o rok později o 1,9 miliardy korun více ve srovnání s letoškem.

Inflaci by mělo toto zvýšení v obou letech zvýšit o 0,14 procentního bodu.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jak přestat kouřit?

 

Právě se děje

Další zprávy