Kožený opět napadá soud v Česku. Prý zatajuje důkazy.

Red Eko
25. 5. 2008 19:44
Jeho advokát se údajně nemůže podívat na důkazy proti svému klientovi.

New York - Viktor Kožený, stíhaný v Česku kvůli mnohamiliardové zpronevěře v tzv. Harvardských fondech, dnes vyzval pražský soud, aby jeho advokátovi zpřístupnil veškeré důkazy. Informaci přinesl server Finanční noviny.

"Z několika zdrojů mám potvrzeno, že můj státem určený obhájce JUDr. Korbař nemá ani jedinou z několika set smluv, které se týkají mého procesu," uvedl Kožený v prohlášení, které obdržela agentura ČTK v New Yorku.

Podle bývalého prezidenta harvardských fondů Koženého jsou dokumenty "zamčené" u soudu a jeho právník k nim nemá přístup, neviděl je a neprostudoval. Kožený se tak na soud obrací s žádostí, aby byli znovu vyslechnuti svědci, kteří smlouvy podepsali, připravovali a schvalovali, a aby byla každá smlouva podrobně přezkoumána.

Podle agentury ČTK, které poskyt telefonický rozhovor, tvrdí, že by soud měl začít opět odzačátku. Důvodem je to, že soud by měl zatajovat důkazy. "Není možné obžalovat někoho, kdo smlouvu ani nepodepsal, a zapomenout na ty, kteří smlouvu podepsali," řekl dnes přímo ČTK. "Pokud tam je nějaká chyba, pak obžalováni musejí být všichni, zvláště ti, co to podepsali," uvedl v telefonickém rozhovoru z Baham.

Kožený se domnívá, že mezi "zatajovanými dokumenty" by mohly být také například potvrzení České národní banky, která podle něj schválila převody do zahraničí jako nákup zahraničních akcií.

Viktor Kožený je jednou z hlavních postav československé kuponové privatizace na počátku 90. let. V Česku je obžalován ze zpronevěry majetku za 16 miliard korun. Souzen je v nepřítomnosti, žije totiž již několik let na Bahamách, kde se brání vydání do USA.

Spojené státy totiž pro změnu požadují jeho vydání kvůli podezřením z korupce státních činitelů v Ázerbájdžánu, kterého se údajně dopustil s využitím peněz amerických investorů při privatizaci tamějšího ropného průmyslu.

 

Právě se děje

Další zprávy