Korean Air podaly oficiální nabídku na koupi ČSA

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
4. 3. 2013 14:20
Asijský dopravce by se v případě přijetí nabídky stal druhým největším akcionářem ČSA
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Letecká společnost Korean Air podala oficiální nabídku na koupi 44 procent Českých aerolinií.

Uvedl to server ihned.cz, který se odvolává na pondělní vydání The Korean Times.

Nákup významného podílu v ČSA má Korean Air pomoci stát se do roku 2019 jedním z předních světových leteckých dopravců a jedničkou v nákladní letecké dopravě. Roční příjmy firmy by v tu dobu měly dosáhnout 23 miliard dolarů.

"Chceme posílit naši pozici v regionu střední a východní Evropy. Jako součást tohoto úsilí utratíme několik milionů dolarů za to, aby se z Korean Air stal druhý největší akcionář v ČSA," řekl v pondělí pro The Korean Times provozní ředitel Korean Air Chi Chang-Hoon.

Server ihned.cz ověřoval informaci na české ambasádě v Koreji. Viceprezidentka Korean Air Emily Cho potvrdila, že vedení společnosti předalo 28. února 2013 české straně oficiální nabídku Korean Air k převzetí 44procentního balíku akcií Českých aerolinií s cílem rozšířit svou působnost na východoevropském trhu.

Zájemci o vstup do ČSA měly závazné nabídky předložit do března. "To se stalo, harmonogram se posouvat nemusel," uvedla Michaela Lagronová, mluvčí Českého Aeroholdingu, pod který ČSA spadají. Bližší informace ale neuvedla s tím, že je ve středu po zasedání vlády oficiálně představí ministr financí Miroslav Kalousek.

Asijský dopravce by se v případě přijetí nabídky stal po českém státu druhým největším akcionářem ČSA. Kromě Korean Air se o podíl v ČSA zajímají Qatar Airways.

Podle zpravodajského serveru iDnes.cz ale tento druhý uchazeč o ČSA ztratil zájem. Šéf katarských aerolinií Akbar Baker už v minulosti několikrát naznačil, že možnost vstupu do ČSA dopravce sice zvažuje, definitivně ale není pro nákup akcií ČSA rozhodnutý.

Cena celých ČSA podle loňského odhadu auditorské společnosti Ernst&Young činí 148 milionů korun.

Mimoevropský dopravce může v Českých aeroliniích koupit pouze menšinový balík akcií. Toto omezení vyplývá z evropského nařízení a zaručuje, že v případě vstupu investora ze zemí mimo EU aerolinie zůstanou národním dopravcem.

Vláda se ČSA snažila prodat už v lednu 2009. Ve druhém kole výběrového řízení zůstalo konsorcium Unimex a Travel Servis, které za aerolinie nabídlo miliardu korun s podmínkou, že vlastní jmění ČSA bude alespoň na nule; v pololetí ale bylo v minusu přes 700 milionů korun. Původně se očekával výnos z privatizace ČSA v rozmezí tří až pěti miliard korun. Vláda posléze rozhodla, že ČSA konsorciu neprodá.

 

Právě se děje

Další zprávy