Kontroverzní plán těžby Lesů vzala vláda jen na vědomí

ČTK Karel Toman, ČTK
2. 2. 2011 21:43
Ministr Fuksa tendry zkrátil na pět let, přesto vláda jeho koncepci neschválila
Lesní správa Židlochovice zde těží dřevo a obnovuje les metodou takzvaných obnovných bloků.
Lesní správa Židlochovice zde těží dřevo a obnovuje les metodou takzvaných obnovných bloků. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vláda vzala pouze "na vědomí" dlouhodobou koncepci hospodaření v Lesích ČR od roku 2012.

Dokument nazývaný také Dřevěná kniha kritizují ekologové a malé dřevařské firmy a vládou prošel v pozměněné podobě až napotřetí.

Podle ekologů přitom ministr zemědělství Ivan Fuksa "utrpěl velkou porážku, když vláda odmítla jeho návrh obřích tendrů státních lesů výslovně schválit.

Ministr je ale spokojen. "Jsem velmi rád, že se nám podařilo dotáhnout další krok k zavedení pořádku ve státních lesích," komentoval středeční krok vlády.

Velké obchodní soutěže na těžbu ve státních lesích by podle Dřevěné knihy měly být od roku 2012 dlouhodobé, dvoukolové, přičemž hlavním kritériem v druhém kole má být stejně jako letos cena.

Tendry budou kratší

Tendry mají mít podobu takzvaných komplexních zakázek. Jejich vítězové mají provádět jak pěstební práce, tak dřevo těžit a dále jej sami i prodávat. Pětinu vytěženého dřeva ovšem budou muset nabídnout prostřednictvím burzy či aukcí, tak aby se dřevo dostalo i na menší zpracovatele.

Podle původního návrhu měla být ještě letos vyhlášena zakázka pro příští rok na všech 117 soutěžních jednotkách na jeden až deset let. Každý následující rok se pak mělo soutěžit na jedné desetině jednotek na deset let.

Podle změněné verze má být maximální doba tendrů zkrácená na pět let. První tendry podle nové koncepce by podle ministra zemědělství Fuksy měly být vypsány během března letošního roku.

Fuksa v Dřevěné knize mírně ustoupil i kritice například Věcí veřejných, která Dřevěnou knihu vinila z "monopolizace" hospodaření v lesích velkými firmami.

"Po týdenní diskusi jsme ještě deset procent území uvolnili pro malé těžaře," řekl ve středu novinářům ministr.

"Nyní musí Lesy ČR připravit ve spolupráci s Transparency International kompletní tendrovou dokumentaci, tak aby podporovala férovou soutěž a bránila vytvoření oligopolu. Souběžně budeme pracovat na vybudování takové kontroly v lesích, abychom potlačili riziko krádeží dřeva," dodal ministr Fuksa.

Ekologové: Je to Fuksova porážka

Podle ekologů ale Fuksa se svou koncepcí vyhráno ještě nemá. "Pro ministra Fuksu bude ještě hodně těžké ustát plán, který narazil na odpor vědců i veřejnosti, jeho vlastních expertů, lesníků i části vlády," reagoval na krok vlády ředitel hnutí Duha Petr Machálek v tiskové zprávě médiím.

Koncepce je podle něj v rozporu se schváleným Národním lesnickým programem, s usnesením Poslanecké sněmovny i s dřívějším doporučením ministrových vlastních expertů.

Duha také opakovaně upozornila, že proti metodě těžby, kterou Dřevěná kniha prosazuje, se vyslovil nález nejvyššího kontrolního úřadu z roku 2004.

Před 14 dny se ministři na znění materiálu neshodli, výhrady proti němu měli především zástupci Věcí veřejných. Poslankyně Kateřina Klasnová tehdy pro Aktuálně.cz označila Dřevěnou knihu za "bianko šek pro hospodaření Lesů ČR na dobu neurčitou."

Dřevěná kniha vyvolává spory

Minulý týden proto vláda materiál stáhla. "Bude doplněn o některá další ustanovení a stanoviska úřadu na ochranu hospodářské soutěže," komentoval to na brífinku premiér Petr Nečas.

Uvedený návrh od svého zveřejnění loni v prosinci vyvolává silné kontroverze, při nichž se strany zastánců a odpůrců koncepce navzájem obviňují ze lží.

Odpůrci materiálu nejčastěji koncepci kritizují kvůli tomu, že prý zvýhodňuje velké těžařské firmy na úkor malých a středních lesníků a dřevařů, kteří se v důsledku tendrů nedostanou ke dřevu a budou muset propouštět.

Prodej neroztříděného dřeva metodou "při pni" prostřednictvím těžařských společností je navíc podle kritiků navíc pro stát méně výhodný, než kdyby státní podnik nakupoval pouze služby a dřevo prodával sám, takzvaně "z odvozního místa." Podle kritiků se tak státu mohou ztrácet velké peníze ve prospěch velkých firem.

Právě tento názor podpořil i zmíněný nález NKÚ a poradenská firma A. T. Kearney.

BIS: Lesy ČR příklad vlivu byznysu na stát

Zpráva BIS roku 2010 zase uvedla Lesy ČR jako příklad silného zájmu lobbystických skupin na ovlivňování "legislativního procesu a personálního obsazení rozhodovacích pozic ve státní správě."

V Česku je zhruba 60 procent lesů státních, více než 80 procent z toho obhospodařují LČR. Obce a města vlastní přes 16 procent lesů, více než 19 procent lesů patří soukromým fyzickým osobám, necelá tři procenta osobám právnickým. Stále nejsou dokončeny církevní restituce, a ve vlastnictví státu tak zůstává zhruba 180 000 hektarů církevních lesů.

 

Právě se děje

Další zprávy