Konec jedné iluze. Jak ČEZ přichází o peníze v Albánii

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
19. 11. 2012 15:10
Investice do albánské přenosové soustavy se energetickému gigantu už zřejmě nevrátí
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha, Tirana - Víkendovým zadržením šesti pracovníků pokračuje dobrodružství české energetické společnosti ČEZ v Albánii. Tamní soud donutil firmu k opětovnému zprovoznění dodávek pro vodárny, které předtím ČEZ po řadě neúspěšných jednání odpojil kvůli neplacení.

Neschopnost dohody s oficiálními institucemi a ztrátovost investice jsou důvody, kvůli nimž chce ČEZ po třech letech ukončit svoji přítomnost v Albánii.

Firma přitom měla v zemi velké plány. V roce 2009 koupila 76procentní podíl v OSSH (Operatori i Sistemit te Shperndarjes) za 102 milionů eur (zhruba 2,6 miliardy korun) od albánského státu, zbytek firmy dále vlastní Albánie. O rok později zahájil ČEZ velké investice do přenosové soustavy, která trpěla velkými ztrátami.

Podle dva roky starého vyjádření ČEZ měly investice dosáhnout 4,9 miliardy albánských leků (882 milionů korun). Za tyto peníze se měly opravovat rozvodny, rozvody nízkého napětí, chystaly se výměny transformátorů, elektroměrů a elektroměrových rozvaděčů. Nový měl být i výpočetní software pro elektrické sítě.

Zvyšte ceny, ale nechtějte to po odběratelích

Jenže krátce nato se ČEZ dostal do sporu s tamějším regulačním úřadem o výkupní cenu elektřiny. Na počátku letošního roku pak regulátor meziročně zvýšil ceny elektřiny u státem ovládané energetiky o 91 procent, přičemž zdražení se nesmělo promítnout do cen pro koncové zákazníky.

To samozřejmě ČEZ, konkrétně jeho albánská divize ČEZ Shpërdarje, nelibě nesl.

Problém se při návštěvě u albánského premiéra Sali Berishi letos v dubnu pokoušel řešit i český ministerský předseda Petr Nečas. "Máme zájem na úspěchu českých firem i na úspěchu akvizice ČEZ tady v Albánii. Byl jsem dnes ujištěn, že i albánská vláda má zájem na tom, aby tato akvizice dopadla úspěšně," řekl tehdy Nečas.

Zhruba půl roku byl klid, až na konci září přišel generální ředitel ČEZ Daniel Beneš s výrokem, že je ČEZ připraven ze země odejít. Poté ještě vsadil na jednu kartu a minulý pátek přišel s tvrdým řešením - odpojením elektřiny vodárnám. ČEZ si tak chtěl vymoci splacení dluhu cca 38 milionů eur (971 milionů korun).

Reakce albánské strany ovšem byla tvrdá a rychlá. Soud nařídil ČEZ obnovit dodávky elektřiny a policie zatkla řadu pracovníků firmy. Navíc albánský energetický regulátor zahájil proces odebrání licence CEZ Shpërdanje. 

 

Právě se děje

Další zprávy