Klaus odmítl podepsat zákon o fondu pro rozvoj bydlení

jem
15. 12. 2009 11:26
Klaus vetuje novelu zákona, který počítá s tím, že by byl fond pro rozvoj bydlení financován ze státního rozpočtu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident oznámil, že se rozhodl nepodepsat novelu zákona o fondu rozvoje bydlení. Zákon počítal s tím, že by byl fond pro rozvoj bydlení financován ze státního rozpočtu.

Prostředky by z rozpočtu putovaly na základě schválených nevratných dotací. Informovala o tom ČTK.

Novelu před dvěma týdny prosadila Poslanecká sněmovna proti vůli Senátu, který navrhoval, aby se dotace odvíjely podle objemu uzavřených smluv. Své rozhodnutí oznámil Václav Klaus při svém projevu na sněmu Akademie věd. 

„Ta myšlenka je stejná: Vytknout další, již padesátou věc před závorku a říct, že bez ohledu na to, co se bude dít s naší ekonomikou, bude automatický každoroční nárůst prostředků do SFBR," zkritizoval normu prezident ve svém dnešním projevu na sněmu Akademie věd. "Jsou tady média, tak říkám, že nepodepíšu," dodal. Novela se tak nyní opět vrací do Poslanecké sněmovny.

K tomu, aby byla novela zákona o fondu rozvoje bydlení schválena bude nyní třeba nadpoloviční většina hlasů v Poslanecké sněmovně. Pro se tedy bude muset vyslovit nejméně 101 poslanců.

V současné době nemá fond rozvoje bydlení žádným předpisem zaručený přísun finančních prostředků. Peníze do fondu byly převáděny příležitostně z bývalého Fondu národního majetku v celkovém objemu 33 miliard korun. Poslední z těchto převodů se přitom uskutečnil v roce 2005. Nyní podle předkladatelů novely zůstanou fondu jen pohledávky v objemu asi sedmi miliard a rezerva osm miliard korun.


 

 

Právě se děje

Další zprávy