Kaufland prodával polské kakao. Nebylo to kakao

Petr Kučera Petr Kučera
25. 4. 2012 11:45
U polského výrobku odhalila inspekce porušení zákona opakovaně
Falšované kakao
Falšované kakao | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Opakovaný případ falšování kakaa z Polska odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Společnosti Kaufland, která jej v Česku distribuovala, nařídila stažení výrobku.

"Testované vzorky obsahovaly o přibližně 20 procent méně kakaa oproti údajům uvedeným na obalu, čímž se výrobce dopustil klamání spotřebitele," říká mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Konkrétně se jedná o Grande Cocoa drink plus vitamins, instantní směs pro přípravu kakaového nápoje.

Nebylo to poprvé

Inspekce už v minulosti prokázala, že blíže neuvedený polský výrobce kakaový prášek nahrazoval levnější sacharózou. "Distributor musel nevyhovující šarži koncem roku 2011 stáhnout ze své obchodní sítě," připomíná mluvčí potravinářské inspekce, že jde o opakované porušení zákona.

Při opakované kontrole v minulých dnech nevyhověly ve stejném parametru další dvě šarže produktu.

"Laboratorní testy prokázaly, že u těchto šarží výrobce používal odlišnou metodu podvodného nastavování obsahu kakaa. Jedna pětina kakaa byla tentokrát nahrazena rozemletou dřevitou hmotou z kakaových slupek, které mají být během výroby kakaa odstraněny," upřesňuje Kopřiva.

Nová metoda

"Výrobce se tak prokazatelně pokoušel pokračovat v praxi klamání spotřebitele tím, že přišel se sofistikovanější a pro dozorové orgány obtížněji detekovatelnou metodu falšování," dodává mluvčí inspekce.

"Padělatelé kakaa historicky používají zejména tři způsoby nahrazování drahého kakaového prášku a tento polský výrobce učebnicově uplatnil hned dva z nich," vysvětluje Petr Cuhra, ředitel pražského inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

 

Právě se děje

Další zprávy