Kalousek: Kvůli Řecku musíme uvažovat o vyšších daních

ČTK ČTK
20. 6. 2011 12:45
Ministr financí považuje zvýšení nepřímé daně za vhodnější než zvýšení daně přímé
V případě turbulencí na trzích prospěje stabilizaci rozpočtu spíš zvýšení nepřímých daní.
V případě turbulencí na trzích prospěje stabilizaci rozpočtu spíš zvýšení nepřímých daní. | Foto: Jan Langer

Lucemburk - Úvaha o možném navýšení nepřímých daní v Česku kvůli případným turbulencím na trzích v souvislosti s problémy Řecka a eurozóny je zcela na místě. Řekl to dnes ministr financí Miroslav Kalousek.

Tato možnost, kterou v neděli naznačil premiér Petr Nečas, by byla méně škodlivá než zvýšení přímých daní, dodal ministr.

"Kdyby mělo dojít k nějakým turbulencím, tak musíme věrohodně stabilizovat veřejné rozpočty. A samozřejmě že zdanění spotřeby je mnohem méně škodlivé pro konkurenceschopnost než zvyšování přímých daní," řekl Kalousek při příjezdu na zasedání s kolegy z dalších zemí EU, na němž se řeší potíže Řecka. Nejde podle něj sice o populární krok, ale byl by na místě.

Ministr zdůraznil, že jde zatím o úvahu, ne konkrétní návrh. Praha by k tomu měla přistoupit v případě, kdyby se současná dluhová krize kolem Řecka a eurozóny dále rozrůstala, kdyby se na trhu objevily turbulence či panika a pokud by křehký růst eurozóny vlivem finanční krize opět propadl.

Nečas v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce upozornil, že úvaha o zvýšení nepřímých daní je jeho osobní názor. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky ale při prohloubení krize v eurozóně nedává urychlení snižování schodků veřejných financí ekonomický smysl.

Mezi nepřímé daně patří daň z přidané hodnoty a spotřební daně. Tyto daně mají největší podíl na plnění státního rozpočtu. Sněmovna minulý týden schválila v prvním čtení vládní návrh úpravy DPH.

Příští rok se na 14 procent zvýší dolní sazba DPH, horní dvacetiprocentní sazba zůstane stejná. Od roku 2013 se obě sazby mají sjednotit na 17,5 procenta. Peníze z vybrané DPH mají podle dohody stran vládní koalice jít na velkou důchodovou reformu.

 

Právě se děje

Další zprávy