Je tu první Den piva. Oslaví ho přes 800 restaurací

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
27. 9. 2013 9:02
Restaurace připravily speciální program, například pivní degustační menu
Hosté budou moci ochutnat i sváteční speciály.
Hosté budou moci ochutnat i sváteční speciály. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Více než 800 hospod i restaurací a několik desítek malých i velkých pivovarů se v pátek 27. září zapojí do prvního ročníku oslav Dne českého piva.

Pivovarníci chtějí v předvečer svátku svatého Václava vytvořit novou tradici oslavy "národního nápoje" Čechů. Pivovary proto navařily sváteční speciály, hospody připravily svým hostům sváteční menu a minipivovary exkurze do výroby.

Letošní ročník zatím organizátoři označují za nultý, testovací. Výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Vladimír Balach říká, že na přípravu skutečně celorepublikové akce nebyl dostatek času.

Podle něho se pivovarníci inspirovali mimo jiné u tuzemských vinařů, jejichž Svatomartinské víno a s ním spojené gastronomické akce mají marketingový úspěch. Inspiraci výrobci piva hledali také v zahraničí, například v Irsku a tamním svátku svatého Patrika, který je spojen také s konzumací piva.

Fotoprůvodce: Tady drží tradici. Pražské chrámy piva

Den českého piva oslaví po celém Česku 100 restaurací čepujících piva Plzeňského Prazdroje. Sládek Jiří Fusek narazí sud ve 12:30 v restauraci Dvanáctka v Plzni a zahájí tak oslavy za plzeňský pivovar.

"V restauracích a hospodách, které se do celorepublikových oslav zapojí, dostanou hosté kromě piva také speciální sváteční menu, pivní degustační menu s ochutnávkou netradičních piv a speciálů, pivo zdarma nebo se v některé z hospod mohou setkat s plzeňským sládkem," uvedla mluvčí pivovaru Kateřina Krásová.

Do oslav se zapojí také 300 podniků čepujících pivo Staropramen. Vrchní sládek smíchovského pivovaru Zdeněk Lux uvařil pro tuto příležitost pivní specialitu, polotmavý patnáctistupňový speciál Staropramen Granát. Toto pivo pivovar prvně uvařil v roce 1884. Sládci si recepturu předávali z generace na generaci a občas toto silné pivo vařili na Vánoce, uvedl pivovar v tiskové zprávě. Toto pivo budou moci ochutnat hosté vybraných poboček řetězce Potrefená husa a návštěvníci restaurace Vinohradský Parlament.

Vybrané podniky nabídnou jídla připravovaná s pivem nebo pokrmy, které se se zlatavým mokem ideálně snoubí.

Speciální pivo k uctění památky svatého Václava navařili také v pivovaru ve Velkém Březně patřícím pivovarské skupině Heineken. Spodně kvašené jednadvacetistupňové pivo obsahuje téměř deset procent alkoholu, tedy více než dvojnásobek oproti běžnému ležáku, uvedla mluvčí pivovaru Zuzana Kosáková.

Podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jana Šuráně se do oslav zapojí i téměř polovina z více než 60 členů svazu nejmenších pivovarů. Minipivovary, jejichž doménou jsou právě speciály, kromě svatováclavských moků nabídnou hostům exkurze, při nichž jim předvedou, kde a jak jejich piva vznikají.

V Česku působí šest velkých pivovarských skupin a 27 samostatných pivovarů. V posledních letech rychle přibývá minipivovarů, jejichž počet se již pohybuje okolo 190 a do konce roku by měl překonat 200.

Pivní revoluce. Ovládnou minipivovary český trh?

 

Právě se děje

Další zprávy