Valtice - Vinaři z Moravy vymysleli a nechali si patentovat způsob jak dostat co nejkvalitnější burčák co nejrychleji ke svým zákazníkům - začali nabízet speciální patentované zařízení burčákomat.
Vinařství Chateau Lednice v zemi jako první rozmístní burčákomaty ve všech velkých městech v Česku, půjde asi o dvacet míst.
Burčákomat je speciální nerezovou kulatou vertikální nádobou s nepřerušeným chladícím systémem. Firma si jej nechala patentovat stejně jako postup prodeje. Burčák se z chladícího zařízení stáčí na teplotu 4 - 10 stupňů Celsia.
Kvalitní až na stůl
"Burčák se často prodává různě u silnic, což nám přišlo nedůstojné. Je jasné, že každý nemůže pro burčák jet k vinaři do sklepa, tak jsme začali hledat řešení, jak jej v dobrém stavu dopravit přímo k zákazníkům," uvedl jednatel společnosti Chateau Lednice Roman Žďárský.
Vinaři z Lednice mošt připravovaný k výrobě burčáku prudce zchladí a poté jej dopraví na prodejní místa, kde si nápoj lidé budou moci koupit.
"Tento mošt se opětovně rozkvasí v několika hodinách do optimálního stavu burčáku. Pokud zákazník nepřeruší chladící proces, může si sám uchovat burčák v ledničce a vyčkat s jeho konzumací na správný okamžik," řekl k nové technologii vedoucí marketingu firmy Petr Krejčík.
Takový postup podle vinařů zaručuje nejvyšší možnou kvalitu burčáku.
Burčák se - po vstupu země do Evropské unie - musí prodávat jako česká národní specialita za specifických podmínek, vyplývajících ze zákona o vinohradnictví a vinařství. Jako burčák tak může být označen nápoj vyrobený pouze z hroznů z tuzemských vinic a musí být uvedeno, kdo burčák vyrobil.
Specialita z Česka
Burčáku se na podzim prodají desítky tisíc litrů, na trh jej dodávají jak malí vinaři, tak velcí producenti.
Kromě sklepů a vinoték se často burčák prodává u silnic. Stát letos už kvůli prodeji falšovaného burčáku poprvé v historii sáhl až k nejtvrdšímu trestu, ke zrušení firmy.
O živnostenské oprávnění, tedy možnost podnikat a prodávat burčák, přišla společnost E.S.E. z Miroslavi na Znojemsku.