Jančurovy žluté vlaky jedou Českem. Za 10 milionů

Veronika Skálová Veronika Skálová
22. 4. 2010 12:22
Dvě soupravy RegioJet začnou tento týden vozit cestující v Česku
žlutý vlak společnosti Regiojet Radima Jančury
žlutý vlak společnosti Regiojet Radima Jančury | Foto: Regiojet

Brno - Jak vypadá regionální vlaková doprava v podání brněnského podnikatele Radima Jančury, zakladatele Student Agency, se mohou ode dneška přesvědčovat čeští cestující. Ve středu odpoledne přijely první dvě soupravy pronajaté z Německa na operativní leasing do Děčína.

"První vlaky pro veřejnost vypravíme ve čtvrtek, rychlík do Prahy bude zastavovat i v Ústí, Lovosicích a Kralupech. Z Prahy pojede souprava s novináři na otočku do Kralup a večer se vrací do Děčína," uvedl provozní ředitel společnosti RegioJet Jan Paroubek.

O víkendech pak budou žluté vlaky jezdit na trati Děčín - Krupka - Litvínov, ve všední dny propojí Litvínov a Ústí nad Labem. Od 8. května pak začnou obě žluté soupravy křižovat mezi Olomoucí a Uničovem.

RegioJet, který je dceřinou společností Student Agency, se chtěla ucházet o provozování regionální dopravy ve čtyřech krajích, které plánovaly vyhlášení výběrového řízení. Nakonec však ohlášená řízení zrušily a bez tendru uzavřely smlouvu s Českými drahami.

Provoz žlutých vlaků je tak pouze reklamní akcí, kterou chce RegioJet prokázat, že vlakovou dopravu dokáže zajistit. Českou republikou budou vlaky projíždět až do července, podle oznámení společnosti by měla jakákoliv zpáteční jízdenka stát 5 korun. Po Ústeckém a Olomouckém kraji se chystá RegioJet vtrhnout i do kraje Plzeňského a Jihomoravského.

Propagační akce, která by měla podpořit vstup RegioJet na českou železnici, přijde její mateřskou Student Agency na 10 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy