Jančura dá miliony proti ČSSD. Překazila mu žluté vlaky

Veronika Skálová Veronika Skálová
30. 11. 2009 17:25
Podnikatel má hejtmanům za zlé, že neumožnili otevření regionálních tratí konkurenci Českých drah.
Radim Jančura sní o vlakové dopravě už dlouho. Konkurovat Českým drahám se mu ale stále nedaří.
Radim Jančura sní o vlakové dopravě už dlouho. Konkurovat Českým drahám se mu ale stále nedaří. | Foto: Jan Langer

Brno - Překazili mu sen o žlutých vlacích, uspořádá tedy antikampaň. Majitel společnosti Student Agency Radim Jančura se rozhodl, že tento týden zahájí politickou kampaň proti ČSSD, jejíž hejtmanství mu neumožnila proniknout do regionální vlakové dopravy.

Investuje do ní miliony, které měly posloužit na zajištění místní dopravy. Jančura to řekl v rozhovoru pro časopis Týden. Sociálním demokratům dává za vinu, že kraje pod jejich vedením podepsaly desetileté smlouvy o lokální dopravě s Českými drahami bez výběrového řízení.

Přitom původně některé kraje o tendru na regionální dopravu uvažovaly, nakonec se však rozhodly jinak. Jančura chce nyní postup krajů napadnout v Bruselu. Argumentuje tím, že nejen on, ale i další zájemci o regionální vlakovou dopravu nabídli výhodnější podmínky než České dráhy. Všechna hejtmanství drží právě sociální demokracie.

Předseda Asociace krajů a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek pouze konstatoval, že rozhodnutí podepsat smlouvy s Českými drahami nepřísluší ČSSD, ale vedení krajů.

Jančurova kampaň proti sociálním demokratům má začít na sklonku tohoto týdne a trvat asi deset dní. Další kampaň, údajně ještě rozsáhlejší, pak podnikatel plánuje na jaro, tedy na předvolební termín.

 

Právě se děje

Další zprávy