Brno - Není burčák, jako burčák. V téměř polovině případů máte šanci, že nápoj prodávaný jako burčák nesplňuje podmínky, které by měl.
Informovala o tom Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která zveřejnila celkové výsledky loňských kontrol burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu. Z celkem odebraných 47 vzorků jich 20 nevyhovělo.
Částečně zkvašený hroznový mošt může být označený jako burčák pouze v tom případě, že hrozny, z nichž je vyroben, pochází z Čech nebo Moravy.
Některé byly i obarvené
Nejčastějšími prohřešky byl původ hroznů mimo území České republiky, ředění nápoje vodou, používání syntetických barviv, která umožňují "předělat" bílý burčák na červený nebo maskovat ředění červeného burčáku vodou.
Někteří prodejci si s ředěním burčáku hlavu příliš nelámou, v jednom z kontrolovaných vzorků byl přídavek vody dokonce 80 procent.
"S prodejci nevyhovujících burčáků či částečně zkvašených hroznových moštů budou zahájena správní řízení kvůli klamání spotřebitele, a to s uložením pokuty," uvedla mluvčí inspekce Romana Kadaňková.