I maďarská vláda lhala o dluzích, deficit bude násobný

Karel Toman
4. 6. 2010 17:35
Špatné zprávy okamžitě srazily ceny akcií. Pražská burza klesla o 4 procenta.
Maďarský premiér Viktor Orbán při projevu na schůzi parlamentu.
Maďarský premiér Viktor Orbán při projevu na schůzi parlamentu. | Foto: Reuters

Budapešť - Nebezpečnou a pohříchu nešikovnou hru s finančními trhy rozjel maďarský vládní kabinet premiéra Viktora Orbána z pravicové strany Fidesz.

V atmosféře rozkolísaných trhů totiž začal přes média testovat, zda mu věřitelé dovolí zadlužit se letos víc, než k čemu se zavázali jeho předchůdci.

Deficit letos dosáhne 7,0 až 7,5 procenta hrubého domácího produktu, řekl ve čtvrtek novinářům Mihály Varga pověřený vládou sestavením zprávy o stavu ekonomiky a rozpočtu. To je skoro dvakrát víc než 3,8 procenta HDP, ke kterým se Maďarsko zavázalo Mezinárodnímu měnovému fondu a Evropské unii, když v říjnu roku 2008 získalo záchrannou půjčku 25 miliard euro.

Na špatné zprávy z Maďarska okamžitě zareagovaly trhy po celé Evropě. Pražská burza odpoledne prudce propadla o 4 procenta. Akcie Erste Bank dokonce o 9,37 procenta. Kurz eura k dolaru je nejnižší za poslední čtyři roky. Oslabila i česká koruna.

Situaci v Maďarsku mezitím začali Orbánovi blízcí lidé přirovnávat k Řecku a otevřeně přitom mluvit o hrozícím bankrotu. Na vině jsou podle nich "fiskální kostlivci" po předchozím kabinetu vedeném socialisty.

Špinavé maďarské prádlo cloumá burzami

"Je jen malá šance, že se vyhneme řeckému scénáři," řekl místopředseda pravicového vládního Fideszu Lájoš Kosa novinám napi.hu. Kurz forintu vzápětí klesl k euru o 2,6 procenta a splácení maďarských dluhopisů se vládě prodražilo o 0,3 procentního bodu.

Přestože je Maďarsko v mnohem lepší situaci než Řecko a možnost bankrotu země analytici vylučují, prohloubily neopatrné výroky jeho představitelů obavy z šíření dluhové krize Evropou.

Ukázalo se tak, že se světovou ekonomikou tak dnes už zacloumá i praní špinavého maďarského prádla na veřejnosti.

Analytik Orbánovi: Takto mluvit nemůžete

"Je pravděpodobné, že si nová vláda svými vyhlášeními vytváří lepší výchozí pozici a všechnu vinu spojenou s obrovskými rozpočtovými problémy hází na osmiletou vládu socialistů," shrnul důvod vzniku bouře ve sklenici maďarské vody Martin Kadlec ze Saxo Bank.

"Nejsem si jistý, co teď momentálně Maďaři dělají, ale nová vláda musí trochu jasněji uvažovat o tom, jak komunikovat s trhy," pokáral Fidesz za zbytečné přilévání oleje do řeckého ohně šéf výzkumu nových trhů Royal Bank of Scotland Timothy Ash. "Na dnešních trzích takhle prostě mluvit nemůžete," dodal.

Jako přípravu půdy, aby MMF a EU společně Maďarsku z tohoto závazku slevili, si mediální sondy Orbánovy nové vlády krátce po volbách vyložil zřejmě i předseda Evropské komise Jose Manuel Barroso. Po čtvrtečním setkání s Orbánem totiž řekl, že Maďarsko musí ozdravování veřejných financí urychlit, nikoli zpomalit.

"Jít proti fiskální konsolidaci v Evropě by dnes byla katastrofa. Maďarsko je ve velmi choulostivé situaci, takže sebeuspokojení není na místě," prohlásil.

Gyurcsány: Lhali jsme, stát je na dně

Gyurcsány
Gyurcsány | Foto: Ludvík Hradilek

Ještě vloni v září přitom MMF Maďarsko za jeho plány chválil. Maďarská vláda podle fondu předložila věrohodný plán na škrty ve výši 400 miliard forintů, tedy asi 37 miliard korun, a na snížení rozpočtového deficitu v roce 2010 na 3,8 procenta hrubého domácího produktu.

To však neznamená, že "fiskální kostlivci" nemohou být reální. Orbánův předchůdce a bývalý předseda Maďarské socialistické strany Ferenc Gyurcsány roku 2006 přiznal, že jeho kabinet zemi soustavně lhal.

"Bylo jasné, že to, co říkáme, není pravda. Možnosti státu jsou zcela vyčerpány a my jsme za poslední čtyři roky neudělali vůbec nic," řekl v květnu 2006 na zasedání poslaneckého klubu, když paradoxně argumentoval pro ekonomické reformy. V září záznam odvysílal rozhlas a způsobil tím národní skandál.

 

Právě se děje

Další zprávy