Hotely byly i v sezoně poloprázdné. I tak rostou nové

Veronika Skálová Veronika Skálová
4. 11. 2009 12:30
Hotely přišly o téměř 12 procent hostů. Stejně ale letos jen v Praze přibude 1000 luxusních pokojů.
Tradiční hotýlky na turisticky atraktivních místech mají o klientelu postaráno.
Tradiční hotýlky na turisticky atraktivních místech mají o klientelu postaráno. | Foto: Simona Holecová

Brno - Zlaté časy hoteliérství patří v České republice dávno minulosti. Už v loňském roce, před úderem krize, ubývali hotelům hosté. A letošek není jiný.

Údaje za devět měsíců ukazují na pokles obsazenosti téměř o dvanáct procent, na 58,2 procenta ve srovnání s loňským rokem. Průměrná denní sazba se propadla ještě víc - o 21,5 procenta.

„Historicky silné měsíce od dubna do června, kdy hotely využívají hlavně firmy pro své konference, nebyly vůbec tak úspěšné jako v letech minulých a to z důvodu snížení poptávky a snížení nákladů firem," uvádí ve zprávě o situaci na hotelovém trhu společnost CB Richard Ellis.

Úlevu nepřinesly ani letní měsíce. Krom úbytku turistů postihlo hotely i zkrácení doby pobytu v České republice a snížení sumy, kterou jsou zde turisté ochotni utratit.

Navzdory odlivu hostů, který začal už v uplynulém roce, se zejména v Praze počet hotelů stále zvyšuje. S koncem letošního roku bude v hlavním městě nabídka vyšší asi o 1000 pokojů, počet pětihvězdičkových hotelů vzroste o 10 procent.

Nové ubytovací kapacity, většinou ve vyšších standardech, ale přibývaly i v regionech, i když ne tak rychle jako v Praze. Část projektů příchod krize dokonce zmrazil.

„Města v okolí Prahy nemají lehkou situaci, jelikož hosté často najdou levnější ubytování přímo v hlavním městě. Například Plzeň, která je necelou hodinu jízdy z Prahy, má nyní nadbytek kapacit, jelikož loňský rok došlo k otevření hotelů Courtyard by Marriott a Angelo," stojí ve zprávě.

 

 

Právě se děje

Další zprávy