Horníci o peníze nepřijdou, OKD propustí cizí dělníky

Ekonomika Ekonomika
30. 4. 2009 14:29
Firma chtěla kvůli krizi šetřit
Společnost OKD nabídne lidem, které propustí ze zanikajícího Dolu Dukla, odstupné podle odpracovaných let ve výši pěti až dvanáctinásobku jejich průměrného měsíčního výdělku.
Společnost OKD nabídne lidem, které propustí ze zanikajícího Dolu Dukla, odstupné podle odpracovaných let ve výši pěti až dvanáctinásobku jejich průměrného měsíčního výdělku. | Foto: www.okd.cz

Ostrava - Největší tuzemská těžební společnost OKD nebude snižovat platy svým zaměstnancům, jak původně plánovala.

Kvůli dopadům krize ale propustí pracovníky, které si najímala od jiných společností.

Vyplývá to z jednání o kolektivní smlouvě, kterou dnes podepsalo vedení i odbory OKD. ČTK to řekl předseda hornických odborů OKD Miroslav Syrový s tím, že firma nebude propouštět hromadně.

"Příslib, že firma nebude hromadně propouštět, jsme vykoupili souhlasem s pozastavením platů na dovolenou. Částečně, nebo zcela by mohly být doplaceny na konci roku, pokud firma dosáhne výrazně dobrého hospodářského výsledku," upřesnil Syrový.

V OKD nyní pracuje zhruba 16 tisíc lidí, z toho tři tisíce jsou agenturní pracovníci.

Firma se musí potýkat s výrazně nižším odběrem uhlí především od oceláren.

"Jsme v situaci, kterou nikdo z nás asi nikdy nezažil. Máme velmi omezenou možnost předpovídat a plánovat, co se stane v nejbližší budoucnosti, tím myslím příští měsíc, kvartál, zbytek letošního roku. To je dnes zdaleka náš největší problém. Míříme na hodně se pohybující cíl," uvedl v MF Dnes výkonný ředitel Marek Jelínek.

Firma by podle Jelínka letos vzhledem k ekonomické situaci mohlo snížit těžbu více než na plánovaných 12,1 milïonu tun. Původně společnost počítala s těžbou ve výši 12,1 milïonu tun, ale s růstem zásob uhlí. Jelínek agentuře Reuters řekl, že by se omezení těžby nemělo dotknout očekávaných prodejů (tedy tržeb).

 

Právě se děje

Další zprávy