Gandalovič: Farmáři vydělají až 15 miliard

vk
22. 11. 2007 17:00
Ostatní tak optimističtí nejsou
Živočišná výroba dopláci na úspěchy rostlinné - krmivo je dražší
Živočišná výroba dopláci na úspěchy rostlinné - krmivo je dražší | Foto: Jiří Kropáček

Praha - Zisk českého zemědělství by se letos mohl vyšplhat až na 15 nebo 16 miliard korun. Uvedl to podle serveru FinancniNoviny.cz ministr zemědělství Petr Gandalovič.

K dvojnásobnému zisku oproti loňskému roku měly přispět vyšší dotace a růst cen některých zemědělských produktů a výrobků z nich, například cena obilí a řepky. Naopak ke snížení by mohlo vést zlevnění prasat a jatečního skotu.

Odhady od 9,5 do 16 miliard korun

V říjnu odhadoval Zemědělský svaz, že si zemědělství letos vydělá přibližně 9,5 miliardy korun. Svaz marginálních oblastí odhadoval růst zisku v resortu až na 13 nebo 15 miliard.

Vstupem do EU přestalo být české zemědělství ztrátové. "Zemědělce ovlivnilo členství v EU možná nejvíc ze všech sektorů," uvedl dnes Gandalovič. Klady vstupu podle něj převažují nad zápory. Farmáři sice přišli o některé národní dotace, celkově se ale těší vyšší a stále rostoucí podpoře, zejména díky přímým platbám i novému programu rozvoje venkova.

Na jedné straně se český zemědělský trh otevřel konkurenci z celé EU, na druhé straně mohou čeští pěstitelé a chovatelé prodávat výhodněji do zahraničí. Vyvážejí se tak ale i suroviny místo zboží s přidanou hodnotou, podotkl ministr.

Rostliná výroba roste, živočišná naopak

Představitelé agrární komory jsou pesimističtější než ministr Gandalovič. Vysoká cena řepky a obilí by podle tajemníka AK Jana Záhorky mohla vést k návratu k rostlinné výrobě. Živočišná výroba se ovšem nestačí vyrovnat se zdražováním krmiv. Celkově se podle něj tržby zemědělství pouze vrátí na úroveň z roku 2001.

Dlouhodobě podíl zemědělství na hrubém domácím produktu klesá, snižuje se jeho výroba i počet zaměstnanců. V agrárním obchodě Česko vykazuje výrazný schodek, podotkl Záhorka.

Čtěte také: Farmáři demonstrovali za svá prasata. Přinesli ovar

 

 

Právě se děje

Další zprávy