Fuksa chce vodní daň, zvýšila by vodné o stokoruny

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
23. 2. 2011 10:09
Vodní daň by platili velcí odběratelé, ale pocítily by ji i domácnosti
Pitná voda z kohoutku by kvůli vodní dani podražila. Ilustrační foto
Pitná voda z kohoutku by kvůli vodní dani podražila. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Položku vodného a stočného na účtech obyvatel České republiky nejspíš v nejbližší době potká prudký růst. Prvním důvodem je plánované sjednocení sazby daně z přidané hodnoty, které by daň "na vodu" zvýšilo o deset procent.

Další podíl by ale na růstu cen mohla mít "vodní daň". Lidové noviny informovaly, že její zavedení plánuje ministerstvo zemědělství. Podle deníku by prostřednictvím této daně stát vybíral asi dvě miliardy korun ročně, které by posloužily na protipovodňová opatření.

Poplatky by platili hlavně velcí odběratelé vody, jako vodárny nebo průmyslové podniky, i majitelé vodních elektráren. Podle Lidových novin by pak domácnostem stouply účty za vodu o několik stokorun ročně.

Navýšení poplatku bude mít dopad na ceny vody hlavně ve městech zásobovaných z podzemních zdrojů. Příkladem takového města je podle LN středočeský Mělník. Průměrná domácnost by si zde mohla k sedmi tisícům korun za roční spotřebu vody připlatit dalších 300 korun. Mnohem méně postihne navýšení poplatků zákazníky vodáren využívajících povrchovou vodu, například většinu Pražanů odebírajících vodu z přehradní nádrže Želivka.

Nová daň by se prodražila i majitelům vodních elektráren, kteří by přišli o tři až pět procent ze státem garantované výkupní ceny elektřiny, což se jim nelíbí.

Nevoli plány ministerstva vzbudily také u vodárenských podniků, kterým se nelíbí, že daň by nemuseli platit majitelé studen, i u ekologů, kteří zase kritizují dopad na výrobu "zelené" energie v hydroelektrárnách.

Návrh Koncepce vodohospodářské politiky pro roky 2011 až 2015 by se měl v programu vlády objevit na jaře.


 

Právě se děje

Další zprávy