Firmy se brání, kvůli jádru chtějí žalovat Merkelovou

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
19. 6. 2011 18:35
Německo chce do roku 2022 uzavřít všechny jaderné elektrárny, energetickým firmám se to nelíbí
Německé jaderné elektrárny se mají uzavřít do roku 2022
Německé jaderné elektrárny se mají uzavřít do roku 2022 | Foto: Reuters

Frankfurt - Německým elektrárenským společnostem se nezamlouvá plán vlády Angely Merkelové zavřít do roku 2022 všechny jaderné elektrárny.

Zvažují, že na kabinet podají žalobu k Ústavnímu soudu. Budou také požadovat miliardy eur na odškodném, napsala internetová verze německého týdeníku Der Spiegel.

Právní posudek, jehož vypracování zadal koncern E.ON, došel k závěru, že plán ukončit výrobu elektřiny z jádra do roku 2022 je neústavní. Právnická firma Gleiss Lutz ve svém materiálu uvádí, že vládní strategie odchodu od jádra porušuje základní vlastnická práva zakotvená v německé ústavě.

E.ON už dříve uvedl, že kvůli novému harmonogramu uzavírání jaderných provozů utrpí větší finanční škody, než očekával podle předešlého scénáře. E.ON také naznačil, že bude žádat o odškodnění a ochotu jít do právní bitvy s vládou vyjádřila i další velká skupina RWE.

Zástupce E.ON agentura Reuters pro vyjádření ke zprávě nesehnala. RWE zprávu Spiegelu komentovat odmítla a dodala, že o právních a obchodních důsledcích rozhodnutí uzavření jaderných elektráren bude informovat v polovině srpna při zveřejnění výsledků za druhé čtvrtletí.

RWE rovněž uvedla, že se ještě nerozhodla, zda právně napadne daň z jaderného paliva, kterou nynější vláda rovněž zavedla.

Další elektrárenský podnik EnBW, zčásti vlastněný státem, sdělil, že v současnosti právní postup proti vládnímu rozhodnutí neplánuje. Mluvčí společnosti Vattenfall uvedl, že prioritou firmy je smírná dohoda s vládou, nevyloučil však ani právní kroky.

Německo vyřadilo v březnu na tři měsíce z provozu sedm reaktorů postavených před rokem 1980 v reakci na havárii japonské jaderné elektrárny Fukušima.

Později německá vládní koalice rozhodla, že tyto elektrárny spolu s poruchovým reaktorem v Krümmelu již nebudou znovu uvedeny do provozu a zbývající jaderná zařízení v zemi budou odstavena nejpozději do roku 2022.

 

Právě se děje

Další zprávy