Firmy manipulují s výsledky, připouští čtvrtina Čechů

ČTK ČTK
7. 5. 2013 13:47
Podle průzkumu Ernst & Young třetina Čechů předpokládá, že k získání zakázek slouží úplatky
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Každý čtvrtý Čech připouští, že jeho společnost v uplynulém roce manipulovala své finanční výsledky, například nadhodnocovala tržby nebo podhodnocovala náklady.

Téměř třetina českých zaměstnanců si pak myslí, že k získání nové zakázky v jejich ekonomickém odvětví běžně slouží úplatky.

Vyplývá to z průzkumu, který si objednala auditorská firma Ernst & Young.

Průzkum, který se uskutečnil ve 36 evropských, asijských a afrických zemích mezi 3500 respondenty, ukázal, že Češi jsou po Belgičanech největšími pesimisty ohledně dalšího vývoje situace na trhu. Polovina (49 procent) dotázaných Čechů pak uvedla, že v jejich oborech budou manažeři v následujících dvanácti měsících pod zvýšeným tlakem, aby zajistili dobré hospodářské výsledky jejich společnosti.

Podle zadavatelů průzkumu může tato situace vyústit ve více podvodů a častější využívání nekalých praktik.

"Podniky jsou v současných náročných ekonomických podmínkách pod trvalým tlakem, který je nutí zvyšovat zisk doslova za každou cenu," komentovala výsledky šetření Magdalena Souček z Ernst & Young.

Souček je přesvědčena, že když se vrcholný management společnosti rozhodne utajit manipulaci s finančními výsledky, podaří se mu to. Na situaci může upozornit whistleblower, tedy oznamovatel z prostředí firmy.

Podle průzkumu si však jen 17 procent českých zaměstnanců myslí, že pokud nahlásí neetické jednání, najdou ve své společnosti oporu. Češi navíc obecně příliš nevěří, že společnosti, v nichž pracují, kladou důraz na dodržování etických principů.

Korupci považuje v Česku za rozšířenou 73 procent českých respondentů, evropský průměr je přitom 57 procent. V Polsku pokládá korupci za rozšířenou 59 procent, v Maďarsku 70 procent a na Slovensku 84 procent lidí. Ze všech států, které se zúčastnily průzkumu, je situace nejhorší ve Slovinsku, kde korupci označilo za rozšířený jev 96 procent dotázaných.

 

Právě se děje

Další zprávy