Farmáři: Jen půlka vepřového na pultech bude z Česka

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
25. 5. 2010 17:20
Farmáři hrozí, že začnou s další vlnou vybíjení prasat.
Počet prasnic v Česku se za sedm let snížil na polovinu.
Počet prasnic v Česku se za sedm let snížil na polovinu. | Foto: Reuters

Brno - Před sedmi lety čeští chovatelé nejen nasytili vepřovým masem celý český trh, část z něj ještě vyváželi za hranice, dnes dodávají jen 60 procent potřebného množství. Podle Agrární komory je reálné, že letos klesne soběstačnost Česka, co se produkce vepřového týče, pod 50 procent.

Důvodem je podle prezidenta komora Jana Veleby dovoz masa z jiných členských států EU, které k chovatelům přistupují vstřícněji než Česko.

"Stavy prasat v Česku loni klesly o pětinu na dva miliony. Stejným poměrem vzrostl dovoz vepřového ze zahraničí. Důvod je ten, že obchodní řetězce tlačí v krizi ceny masa dolů. Zpracovatelé masa tento tlak přenášejí na chovatele. Ti pak musejí prodávat kilo masa v živé váze za 25,70 korun, náklady se přitom pohybují kolem 30 korun," upozornil Veleba.

Počet prasnic, na němž vývoj chovů záleží, od vstupu České republiky do Evropské unie klesl podle Svazu chovatelů prasat na polovinu.

"Souvisí to s nerovnými podmínkami na jednotném evropském trhu. Tuzemští zemědělci dostávají na hektar půdy jen poloviční dotace oproti západní konkurenci. V Čechách ale platí specifické podmínky, chovatelé prasat nemají žádnou půdu, a proto nedostávají dotace vůbec," konstatoval předseda svazu Jindřich Macháček.

Chovatelé podle něj potřebují každý rok asi 400 milionů korun ze státní pokladny.

O krizi na trhu s vepřovým masem se hovořili zemědělci již v minulosti. V loňském roce jejich protesty přehlušila takzvaná mléčná krize. Nyní farmáři varují před další vlnou vybíjení chovů. Z důvodu levnějšího masa z dovozu klesají i chovy hovězího dobytka a drůbeže.

 

Právě se děje

Další zprávy