Experti varují: Daňové ráje jsou trik, v Česku je líp

Karel Toman
20. 7. 2010 11:41
Stěhovat firmy do exotických skořápek je teď móda. Má ale i svá rizika
Foto: Johan Burati

Praha - Nákup "instatntní" skořápky v daňovém ráji, kam před českými daňovými úřady ukryjete svou firmu, se nemusí vyplatit. Upozorňuje na to poradenská společnost Tacoma.

Mezi firmami jde přitom o módu, kterou České kapitálové a informační agentuře před volbami potvrdila zhruba třetina podnikatelů. Právě tolik by jich totiž v případě zvýšení daňové zátěže odchod do daňového ráje zvažovalo. Oproti roku 2008 přitom vloni počet českých firem registrovaných v daňových rájích vzrostl o čtvrtinu.

Na internetu dnes přemístění firmy do daňového ráje nabízí hned několik firem. Podle Tacomy ale firmy, které se k tomuto kroku odhodlají, podceňují řadu rizik.

Český "berňák" není slepý

Založení holdingu totiž podle Tacomy není jen formalita a české daňové právo zná hned několik způsobů, jak peníze formálně převedené do zahraničí zdanit i v tuzemsku. Například příjmy z pronájmu nebo prodeje nemovitostí bývají zdanitelné v Česku i přesto, že je inkasuje zahraniční subjekt.

"Přístup, že je třeba svůj majetek chránit před státem a že vše vyřeší anonymizace, je krátkozraký. Poplatník se v daňovém ráji neschová - pokud se tam fyzicky nepřemístí," upozorňuje daňový poradce společnosti Tacoma Daniel Kovačovič.

"Dividendy přijaté ze zahraničí jsou v České republice zdanitelným příjmem, ať mají svůj původ kdekoliv. Pokud je konečný vlastník zahraniční společnosti obyvatelem České republiky nebo pokud má například dané podnikání lokální charakter, je nemožné příjmy od místního zdanění zcela oprostit," jmenuje Kovačovič.

Paradoxně se tak v krizi ukazuje, že přiznávat daně v Česku není zas až taková hrůza, jak se o tom mezi podnikateli zhusta mluví.

Daní ráj to na pohled

"Zkušenosti řady českých podniků procházejících v době krize nutnou restrukturalizací ukazují, že český právní řád poskytuje nástroje umožňující efektivní a bezpečné nastavení daňové zátěže," informuje Tacoma. Prostor je podle společnosti hlavně ve snižování nákladů na vedení účetnictví či za poplatky na řízení a administrativu.

Důležitým faktorem se podle Tacomy také stává zvýšení důvěryhodnosti u obchodních partnerů a veřejných institucí, kterou neprůhlednost firem registrovaných v daňových rájích přinejmenším komplikuje.

"Stále více velmi efektivních holdingových struktur se opírá výhradně o české právo. I když tahle cesta vyžaduje kvalitní odborníky, ukazuje se, že je překvapivě účinná," říká vedoucí partner Tacomy Marek Rosenbaum. Daňový ráj naopak podle něj může firmě život zkomplikovat.

"I když jsou pořizovací náklady zahraničních společností řekněme přijatelné, jen málokdo dokáže přesně vyčíslit náročnost udržení celé struktury v provozu - každá společnost má své správce, zaměstnance. Spolupráce s externími dodavateli je často těžkopádná," tvrdí Rosenbaum.

Počet vlastníků českých firem, kteří pocházejí z destinací považované za daňové ráje, se v loňském roce zvýšil o 24 procent. Zaregistrovalo se jich celkem 11 143, což je oproti loňsku o 2 153 víc. V daňových rájích tak sídlí 3,45 procenta z 323 tisíc společností působících v České republice.

 

Právě se děje

Další zprávy