Exministr Mertlík: Vláda má u Nomury co vysvětlovat

Adam Junek
10. 6. 2008 17:00
Zástupce MF označil kroky Mertlíka za nešťastné
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Je to osm let, co padla jedna z největších českých bank IPB. Až nyní se dořešily spory státu a tehdejšího investora banky, japonské skupiny Nomura.

Za smír zaplatí stát Japoncům bezmála čtyři miliardy. Po pondělním zveřejnění verdiktu arbitráže se opět hledá viník celé kauzy.

Radek Šnábl, který má na ministerstvu financí arbitráže na starosti, ve včerejších večerních Událostech komentářích České televize překvapivě ostře zaútočil na exministra Pavla Mertlíka (ČSSD), nyní hlavního ekonoma Raiffeisenbank. "Exministr Mertlík nezvolil nejšťastnější řešení," řekl Šnábl v rozhovoru.

"V dané vyostřené situaci to bylo nejlepší řešení," říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz exministr Mertlík. "S odstupem času si díky novým informacím myslím, že zásah měl přijít mnohem dřív," dodává.

A.cz: V souvislosti s výrokem Radka Šnábla máte pocit, že šlo celou situaci v roce 2000 řešit jinak?

Uvalení nucené správy na IPB bylo správným krokem. Ano, s odstupem času víme, že mohlo být dokonce dřívější. IPB naprosto nespolupracovala a tvářila se, že je vše v pořádku. Bránila se dohlídce centrální banky. Obecně lze říci, že v té vyhrocené situaci nebylo možné najít lepší řešení.

A.cz: Jak vnímáte výsledek arbitráže? Pozitivně či spíše negativně?

Spíše negativně. Podle mě bylo chybou stahovat protižalobu na Nomuru u pařížské arbitráže. Máme tu nějaké smírčí řešení, na němž začala pracovat už předešlá vláda a tato je dotáhla do konce. Ale zůstává spousta věcí, které by měla tato vláda vysvětlit. Proč se snižovaly nároky u pařížské arbitráže, například. Nebo proč byla stažena. Také by měly být zveřejněny kompletní smlouvy a ne jen část, jak o tom nyní hovoří ministerstvo financí. Prostě je toho hodně co vysvětlovat.

A.cz: S odstupem těch osmi let, co nás dělí od uvalení nucené správy na IPB - jednal byste jinak?

To se velmi těžko posuzuje. Nyní máme také mnohem více informací. Stav té banky byl o mnoho horší, než se tehdy myslelo. Podobný krok by zřejmě tudíž přišel mnohem dříve. Jenomže IPB naprosto nespolupracovala, mlžila před ČNB. Bylo to velmi obtížné rozpoznat, v jakých problémech je.

A.cz: Nese, nebo nenese podle vás Nomura na tehdejší situaci vinu, respektive má podle vás nárok na nějaké odškodné?

Toto bych jen velmi nerad komentoval. Stát podepsal s japonskou bankou dohodu, kterou je vše uzavřeno, a je zbytečné se zabývat tím, co by kdyby. Nechci spekulovat o tom, že jiná vláda by to možná řešila jinak.

 

Právě se děje

Další zprávy