Pře kolem IPB mizí. Nomura stáhla žalobu na Brusel

Adam Junek
29. 1. 2008 17:05
Banka žalovala komisi pro špatné rozhodnutí

Lucemburk/Praha - Další soudní spor kolem zkrachovalé Investiční a Poštovní banky je minulostí. Její bývalý investor, který porazil český stát u arbitráže v Londýně, japonská investiční skupina Nomura, totiž podle informací deníku Aktuálně.cz stáhl žalobu na Evropskou komisi u evropského Soudu první instance v Lucemburku.

Nomura žalovala bruselský aparát kvůli jeho rozhodnutí nezabývat se údajnou nedovolenou státní podporou pro ČSOB při přebírání zkrachovalé IPB. Podle komise došlo k případu před přistoupením Česka a tudíž se na něj europravidla nevztahují. Nomura byla ale opačného názoru.

Stát si o to řekl

"Mohu potvrdit, že Nomura stáhla žalobu na Evropskou komisi ještě před koncem loňského roku," uvedl pro deník Aktuálně.cz mediální zástupce Nomury v Česku Jiří Hrabovský.

"Klauzule ve smírčí dohodě s českým státem říká, že pokud Česko vydá instrukce ke stažení této žaloby, Nomura tak učiní. A tuto instrukci jsme od ministerstva financí obdrželi," vysvětlil.

Ani evropský soudní dvůr ale nepracuje zcela pružně. V posledním seznamu běžících českých případů kauza Nomury ještě figuruje. "Stále ji máme ještě mezi aktivními případy. Je možné, že nám ještě oznámení nepřišlo," uvedla dnes pro Aktuálně.cz Andrea Trebulová z tiskového oddělení ESD.

V nejbližších měsících se pak stát dozví, kolik jej bude prohra s Nomurou u londýnské arbitráže stát. Pak také konečně zveřejní smírčí ujednání s Nomurou, která jsou utajená od listopadu roku 2006, kdy se obě strany na smírném řešení dohodly.

Odškodné za pár měsíců

"V posledním březnovém týdnu je naplánováno poslední slyšení u rozhodování o odškodném. Pak zhruba za další dva měsíce by mělo padnout konečné rozhodnutí. Stále je ještě ve hře varianta, že nazaplatíme nic," řekl pro deník Aktuálně.cz radek Šnávl, který ma na ministerstvu financí arbitráže na starosti.

Odškodné nemá přesáhnout sedm miliard korun.

"Ve smíru je obsažen algoritmus, podle nějž se v závislosti na rozhodnutí arbitrů odškodné vypočítá. Jde o sérii kroků, které popisují kompenzace pro obě strany, tedy způsob, jak se vypočítají nároky obou stran. Hodnota IPB určená arbitráží je jen vstup," poodhalil Šnábl.

 

Právě se děje

Další zprávy